Ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ: Οι κινέζοι έστειλαν Φρεγάτα και πολεμικά αεροσκάφη για να διώξουν πλοίο των ΗΠΑ που πλέει σε αμφισβητούμενα νησιά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας

Η Κίνα έστειλε μια φρεγάτα, δύο μαχητικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο για να διώξει τo πολεμικό πλοίο USS «Chafee» των ΗΠΑ, το οποίο έπλεε κοντά σε αμφισβητούμενα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν την κυριαρχία της χώρας στην περιοχή, ενώ η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι οι αποστολές υποστηρίζουν την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

Το κινεζικό υπουργείο άμυνας δήλωσε ότι η επιχείρηση επηρέασε την εμπιστοσύνη μεταξύ των κινεζικών και αμερικανικών στρατευμάτων και θα μπορούσε να προκαλέσει ‘ανεπιθύμητα περιστατικά’.

Το Πεκίνο καταδίκασε την αποστολή του εξοπλισμένου με πυραύλους αμερικάνικου πλοίου USS ‘Chafee, το οποία ταξίδευσε την Τρίτη εντός 16 ναυτικών μιλίων από τα αμφισβητούμενα Νησιά Paracel στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στο πλαίσιο της λεγόμενης επιχείρησης «ελευθερίας πλοήγησης».

«Ενόψει της επανειλημμένης πρόκλησης από τις αμερικανικές δυνάμεις, ο κινεζικός στρατός θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στη θάλασσα και στον αέρα και θα ενισχύσει τις αμυντικές του δυνάμεις για να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τα εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφαλείας», , σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post.

Η φρεγάτα τύπου Huangshan τύπου 054A με καθοδηγούμενους πυραύλους, δύο J-11B πολεμικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο Z-8 στάλθηκαν για να αναγνωρίσουν το αμερικανικό σκάφος και να το αναγκάσουν να εγκαταλείψει τα «αμφισβητούμενα” χωρικά ύδατα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ζήτησε από τις ΗΠΑ να σεβαστούν την κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας και να μην προβαίνουν σε «εσφαλμένες πράξεις”.

Μικρά ακατοίκητα νησάκια στην πλούσια σε πόρους Θάλασσα της Νότιας Κίνας αμφισβητούνται από πολλές χώρες. Το αρχιπέλαγος Paracel διεκδικείται από την Κίνα, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ, ενώ τα νησιά Spratly αμφισβητούνται επιπλέον από τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και το Μπρουνέι.


Hellas-now.com