Σε πεδίο σύγκρουσης γεωπολιτικών συμφερόντων εξελίσσεται η Λιβύη για Τουρκία και Ρωσία καθώς η Μόσχα παρέχει στήριξη στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος αμφισβητεί τον πρόεδρο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάραζ με την οποίο ο Ερντογάν υπέγραψε τα παράνομα μνημόνια για τις θαλάσσιες ζώνες και τη στρατιωτική συνεργασία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους» όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρεία Wagner, ενώ ο το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η προοπτική αποστολής στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Ρωσία.

  Το ιρανικό ΥΠΕΞ φέρεται να ανακάλεσε τον Γάλλο πρέσβη του λόγω «ασέβειας του Μακρόν κατά του Ισλάμ»

«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το NTV. «Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, χθες η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη, ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική βοήθεια.

Νωρίτερα, πηγές από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ανέφεραν ότι η προοπτική αποστολής στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Ρωσία, με τη Μόσχα να σημειώνει ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών «εγείρει πολλά ερωτήματα».

  Βίντεο με την στιγμή της δολοφονίας του Υπουργού Άμυνας του Αρτσάχ Halal Harutyunyan από τουρκικό Bayraktar TB-2

Από την πλευρά της, η Αίγυπτος, πάντως, εμφανίζεται να αντιδρά έντονα και έχει αποφασίσει να εμπλακεί πιο ενεργά στη Λιβύη. Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν στην ιστοσελίδα Middle East Monitor ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου αποφάσισε να ενισχύσει με ρωσικά τεθωρακισμένα τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ που πολιορκούν την Τρίπολη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση ελήφθη μετά τις τουρκικές κινήσεις που υποδηλώνουν την πρόθεση της Αγκυρας για άμεση ανάμειξη υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter


Loading...