Σε πεδίο σύγκρουσης γεωπολιτικών συμφερόντων εξελίσσεται η Λιβύη για Τουρκία και Ρωσία καθώς η Μόσχα παρέχει στήριξη στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος αμφισβητεί τον πρόεδρο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάραζ με την οποίο ο Ερντογάν υπέγραψε τα παράνομα μνημόνια για τις θαλάσσιες ζώνες και τη στρατιωτική συνεργασία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους» όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρεία Wagner, ενώ ο το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η προοπτική αποστολής στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Ρωσία.

  Απομονωμένος σε "παλάτι" έξω από την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν

«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το NTV. «Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, χθες η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε ότι επικύρωσε συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη, ανοίγοντας τον δρόμο για ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική βοήθεια.

Νωρίτερα, πηγές από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ανέφεραν ότι η προοπτική αποστολής στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Ρωσία, με τη Μόσχα να σημειώνει ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών «εγείρει πολλά ερωτήματα».

  Έκτακτο διάταγμα Τραμπ για εταιρείες κολοσσούς. Επικαλέστηκε τον νόμο του 1950 για την αμυντική παραγωγή

Από την πλευρά της, η Αίγυπτος, πάντως, εμφανίζεται να αντιδρά έντονα και έχει αποφασίσει να εμπλακεί πιο ενεργά στη Λιβύη. Αιγυπτιακές πηγές δήλωσαν στην ιστοσελίδα Middle East Monitor ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου αποφάσισε να ενισχύσει με ρωσικά τεθωρακισμένα τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ που πολιορκούν την Τρίπολη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση ελήφθη μετά τις τουρκικές κινήσεις που υποδηλώνουν την πρόθεση της Αγκυρας για άμεση ανάμειξη υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης.Loading...