Τριάντα οκτώ μαχητικά αναχαίτισης σήκωσε η ΠΑ χθες στο Αιγαίο!

Πλήρης αιφνιδιασμός των Τούρκων Στέλνοντας ένα εντυπωσιακό μήνυμα ισχύος και ετοιμότητας, αλλά κυριότερα διαθεσιμότητας η Πολεμική Αεροπορία απογείωσε χθές 38 μαχητικά της..
από διάφορες βάσεις readiness (Σκύρος, Καστέλι, Λήμνος), αλλά και βάσεις 115ΠΜ, 114ΠΜ, 111ΠΜ με αποτέλεσμα οι Τούρκοι χειριστές να βρεθούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και περικυκλωμένοι από τα ελληνικά μαχητικά, με τους πιλότους της ΠΑ “να βρίσκονται σε εξαιρετικά κέφια σήμερα”, όπως είπε χαρακτηριστικά πηγή του ΓΕΑ.

Υπήρξαν περιπτώσεις που ένα ή δύο τουρκικά μαχητικά (συνολικά η ΤΗΚ απογείωσε σήμερα 18 F-16 και 2 F-4E) βρήκαν απέναντί τους και γύρω τους ακόμα και τέσσερα ελληνικά, καθώς η ΠΑ σχεδίασε έτσι τις αποστολές ώστε να εξασφαλίσει τοπική υπεροχή. Οι Έλληνες χειριστές με απόλυτο επαγγελματισμό κέρδισαν σε όλες τις περιπτώσεις το τακτικό πλεονέκτημα, δηλαδή βρέθηκαν σε θέση όπου εάν δινόταν η εντολή θα μπορούσαν καταρρίψουν τα τουρκικά αεροσκάφη, πριν αυτά μπορέσουν να αντιδράσουν, και όλα δείχνουν πως αυτή τη «δεν έδειξαν κανένα έλεος» στους Τούρκους.

Για αυτό ακριβώς το λόγο, οι Τούρκοι δεν επιχείρησαν να εμπλακούν με τα μαχητικά της ΠΑ παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις, έχοντας συνηθίσει να απολαμβάνουν μιας σχετικής αριθμητικής υπεροχής. Χθές όμως αιφνιδιάστηκαν πλήρως καθώς δεν περίμεναν μια τόσο δυναμική απάντηση από την ΠΑ, η οποία τους υπενθύμισε, ότι άλλες συνθήκες επικρατούν σε περίοδο «ειρήνης» και άλλες θα επικρατήσουν σε περίοδο σύρραξης. Για την ιστορία τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 30 παραβιάσεις του ΕΕΧ, δύο από αυτές ήταν υπερπτήσεις πάνω από τη νήσο Ρω.

Την ισχυρή επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με πρόσφατο παράδειγμα την αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, εξήρε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, βάλλοντας – παράλληλα – έναντι όσων «υποκύπτουν» στην προπαγάνδα ότι είμαστε μειονεκτικοί σε θέμα εξοπλισμών.

Μιλώντας στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, η οποία ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ισχυρές και παραμένουν εξοπλισμένες με πολύ καλά και προηγμένα οπλικά συστήματα, σε όλους τους κλάδους. «Θα ήθελα να μην υποκύπτουμε ως κοινωνία και ως ΜΜΕ στην προπαγάνδα ότι μειονεκτούμε» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι στη γείτονα, υπάρχει προπαγάνδα δημιουργίας κλίματος υπεροχής και όχι ηττοπάθειας.

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση των Mirage είπε ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι σε άμεση ετοιμότητα: Άλλωστε, χθες, «σηκώθηκαν αρκετά από αυτά, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, και με αριθμητικό πλεονέκτημα, έδωσαν ένα ακόμα μάθημα στην τουρκική αεροπορία, ότι τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όσο τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου, με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, που εξήρε τη θετική διάθεση της επιτροπής απέναντι στις ρυθμίσεις, είπε ότι τα 530 εκατ. του προϋπολογισμού δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες των ΕΔ. Αυτές οι ανάγκες δεν περιορίζονται μόνο στη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων αλλά ενδεχομένως σε πρόσκτηση καινούργιων σε όλους τους κλάδους, «για να παρακολουθήσουμε τον επίμονο, ενοχλητικό και πολύ διεκδικητικό γείτονα». Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία δεν κρύβει πλέον τις επεκτατικές ή διεκδικητικές προθέσεις της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Όσο για την αναβάθμιση των 84 F-16 (4ης γενιάς) στην εκδοχή «Viper» (μεταξύ 4ης και 5ης γενιάς) είπε ότι το πρώτο αεροσκάφος είναι ήδη έτοιμο για αποσυναρμολόγηση, και ότι το συνολικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί έως το 2027. Υπογράμμισε επίσης ότι η εμπλοκή της ελληνικής εγχώριας βιομηχανίας στην αναβάθμιση του F-16, της δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξει και τα επόμενα αεροσκάφη, 5ης γενιάς.Loading...