Ξημέρωμα 15ης Αυγούστου 1993. Στο λιμάνι του Σοχούμι οι μάχες μεταξύ Γεωργιανών και Αμπχάζιων. Στα ανοιχτά ένα ελληνικό επιβατηγό πλοίο . Στα περίχωρα του λιμανιού,περίπου 2000 ομογενείς συνοδευόμενοι από μία μικρή ομάδα Ελλήνων βατραχανθρώπων με επικεφαλής τον αντιπλοίαρχο τότε Βασίλη Ντερτιλή ,προσπαθούν να φθάσουν με ασφάλεια στο λιμάνι για να επιβιβαστούν στο πλοίο.

Από το πόλεμο στη περιοχή οι Έλληνες μετρούσαν ήδη 200 νεκρούς. Ο θρύλος θέλει τους Έλληνες στρατιωτικούς να έρχονται σε συνεννόηση με τους Αμπχάζιους,οι οποίοι με αντεπίθεση παίρνουν τον έλεγχο του λιμανιού και δίνουν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των Ελλήνων.

  «Ήταν ένας μαύρος σαν αυτούς που πουλάνε βραχιόλια»: Η Μαρκέλλα περιέγραψε με ποιον μιλούσε η 33χρονη απαγωγέας της

Το επιβατηγό πλοίο μπαίνει στο λιμάνι και οι Έλληνες επιβιβάζονται αστραπιαία . Για να γίνει αυτή η επιχείρηση είχε προηγηθεί προετοιμασία πολλών ημερών από την ομάδα των βατραχανθρώπων και του επικεφαλής τους, ο οποίος ήταν σε διαρκή επαφή με την υφυπουργό Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού που συντόνιζε από την Αθήνα.

Η επιχείρηση “Χρυσόμαλλο Δέρας”, ήταν άκρως απόρρητη και ανακοινώθηκε μετά από την ολοκλήρωσή της, όταν οι Έλληνες αποβιβάστηκαν στην Αλεξανδρούπολη.

Ήταν μια εντυπωσιακή επιχείρηση με επικεφαλής στο στρατιωτικό της σκέλος τον Βασίλη Ντερτιλή, ο οποίος έφυγε νωρίς από τη ζωή, το 2012, στην Αυστρία όπου ζούσε.

  Έβρος: Συλλαμβάνονται αβέρτα διακινητές και λαθρομετανάστες – Άλλη μία σύλληψη σε χωριό του Σουφλίου

Δείτε το σχετικό βίντεο

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitterLoading...