Επίδομα 400 ευρώ λόγω κορωνοϊού: Ποιοι το παίρνουν και ποιοι εξαιρούνται

Λόγω κορωνοϊού, και στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάπλωσης του ιού στην ευρεία κοινότητα, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, με κυβερνητική εντολή.

Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες (περίπου 350.000 μισθωτοί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις) αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν χωρίς μισθό.

Υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων λόγω κορωνοϊού και σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διανομή βοηθήματος, περίπου 400 ευρώ, για όσους/-ες εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το σημερινό διάγγελμα που θα ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Έθνους”, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν προσωρινά με εντολή του κράτους λόγω του κορωνοϊού, προκειμένου να λάβουν την «αποζημίωση ειδικού σκοπού».

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες, οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να λάβουν την ειδική αυτή αποζημίωση, το ακριβές ύψος της οποίας θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες με ΚΥΑ.

  Λόγω εθνικού πένθους ακυρώνεται η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος της ειδικής αποζημίωσης δεν αποκλείεται να κυμαίνεται κοντά στα 400 ευρώ ανά μισθωτό και ανά μήνα, αν και όλα εξαρτώνται από το “πακέτο” που θα εξασφαλίσει η χώρα μας στο Eurogroup.

Τον δικό του ρόλο θα παίξει επίσης το εύρος των δικαιούχων, το οποίο μεγαλώνει όσο αυξάνεται η λίστα των κλάδων που βάζουν προσωρινό λουκέτο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δικαιούχοι της ειδικής αυτής αποζημίωσης, που έρχεται να στηρίξει όσους εργαζόμενους μένουν χωρίς μισθό λόγω του αναγκαστικού “λουκέτου”, είναι μέχρι στιγμής περίπου 350.000 μισθωτοί.

Πρόκειται για εργαζόμενους/-ες:

– Στην εστίαση – ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, καφέ-μπαρ κ.ά.

– Σε γυμναστήρια.
– Σε κομμωτήρια.
– Σε θέατρα-κινηματογράφους.
– Σε εμπορικά κέντρα-πολυκαταστήματα.
– Σε κέντρα διασκέδασης.
– Σε καζίνο-πρακτορεία τυχερών παιγνίων.
– Σε αθλητικές εγκαταστάσεις και ομίλους.
– Σε θεματικά πάρκα-λούνα παρκ κ.λπ.
– Σε κέντρα αισθητικής-μασάζ κ.ά.

  Σεισμός 2,9 Ρίχτερ στην Αθήνα - Το επίκεντρο στο Μαρούσι

Σύμφωνα με τον νόμο, και ειδικότερα με τον αστικό κώδικα, όταν η επιχείρηση κλείνει με ανωτέρα βία, ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει μισθό και εισφορές στους εργαζόμενούς του.

Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Σαββάτου 14 Μαρτίου «ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευτεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού Covid-19».

Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την ασφαλιστική κάλυψη, έκτακτα επιδόματα και επιταγές κατάρτισης.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Τα στοιχεία των εργαζομένων που θα υποβάλλουν την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του