Πλησιάζει νέος πόλεμος στη Γάζα ομολογεί Ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής

Ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) δήλωσε πριν από λίγες ώρες σε ΜΜΕ της πατρίδας του ότι το ισραηλινό στράτευμα είναι κοντά στην απόφαση εξαπόλυσης στρατιωτικής – πολεμικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια βραδιά που καταγράφηκε η εκτόξευση 180 ρουκέτες προς το Ισραήλ και η ισραηλινή Αεροπορία κατέστρεφε σε αντίποινα 140 στόχους στη Γάζα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκκένωσης πληθυσμών κοντά στις συνοριακές περιοχές, καθώς συνεχίζεται η «βροχή» από βλήματα που εκτοξεύονται από Παλαιστίνιους μαχητές της ισλαμιστικής Χαμάς ή άλλων – ενίοτε πιο ακραίων – οργανώσεων.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Χαμάς που επέλεξε να απομακρυνθεί στην πράξη από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για κατάπαυση του πυρός που εξελίσσονταν με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση και απείλησε ότι θα υποστεί σκληρότατο πλήγμα εάν συνεχιστεί η εκτόξευση βλημάτων προς αστικές περιοχές του Ισραήλ.

Όπως έγινε γνωστό, το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο έστειλε ενισχύσεις στο νότιο μέτωπο και πραγματοποιεί ετοιμασίες για την εκκένωση του πληθυσμού σε μια ζώνη πλάτους τεσσάρων χιλιομέτρων για την προστασία του.

Διαβάστε:  Ένταση στο αστυνομικό κτίριο Τιράνων- βουλευτές συγκρούονται με αστυνομικούς

Εάν αυτό συμβεί, μάλλον θα πρέπει να το «διαβάσουμε» ως τελικό στάδιο των προετοιμασιών για εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη Γάζα. Έχουν ήδη ανακληθεί εφεδρείες του τομέα της αεράμυνας και οι IDF είναι έτοιμες να καλέσουν κι άλλους εάν απαιτηθεί. Από την πλευρά της η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για τον θάνατο δυο μαχητών της, την οποία οι Ισραηλινοί παραδέχονται και αποκαλούν λάθος τους.

Αυτό που μπορεί να σχολιάσει κανείς σε αυτό το στάδιο, είναι ότι η συνήθης κατηγορία που απευθύνεται στους Ισραηλινούς για «δυσανάλογη χρήση στρατιωτικής βίας» (disproportionate use of force), φαίνεται πως θα πρέπει να απευθυνθεί προς κάθε πλευρά, σε μια περιοχή του πλανήτη που δεν μπορεί να ξεφύγει από το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» της Παλαιάς Διαθήκης.

defence-point