«Ένα μικρό βήμα για ένα άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα» αναφώνησε ο Νιλ Άρμστρονγκ ενώ πατούσε πρώτη φορά το πόδι του στη Σελήνη..
και τώρα, 51 χρόνια αργότερα, η NASA έχει έτοιμο το σχέδιό της για να εγκατασταθεί μόνιμα πόδι στο φεγγάρι.

Πρόκειται για το διαστημικό πρόγραμμα «Άρτεμις», το οποίο προβλέπει τη δημιουργία αποικίας στη Σελήνη.

Λεπτομέρειες του προγράμματος παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε 13σέλιδη αναφορά επιστημόνων της NASA, με τίτλο «NASA’s Plan for Sustained Lunar Exploration and Development», σύμφωνα με τη «Sun». Αφού πρώτα οι αστροναύτες θα επιστρέψουν στη Σελήνη, μέχρι το 2024, θα ξεκινήσει η κατασκευή της αποικίας, αρχικά για τη διαμονή τεσσάρων αστροναυτών για μία εβδομάδα κάθε φορά.

Αν ο χρόνος διαμονής ήταν μεγαλύτερος, εξηγεί η NASA, θα έπρεπε να κατασκευαστούν στην αποικία πολύπλοκα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, που θα καθυστερούσαν την ολοκλήρωση της βάσης.

Η πρώτη αποικία Artemis Base Camp πιθανώς θα κατασκευαστεί στον κρατήρα Σάκλετον, στον νότιο πόλο του φεγγαριού, και θα λειτουργεί κυρίως με ηλεκτρικό ρεύμα από ηλιακή ενέργεια. Θα διαθέτει ένα ρομποτικό όχημα για την εξερεύνηση της επιφάνειας, καθώς και ένα «κατοικήσιμο» όχημα, το οποίο οι αστροναύτες θα μπορούν να οδηγούν χωρίς να φορούν διαστημικές στολές. Στη βάση θα χτιστεί επίσης ένα μεγάλο ραδιοτηλεσκόπιο, για την εξερεύνηση του Διαστήματος.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter


Loading...