Ερντογάν : ¨Πως μπορεί και παίρνει τέτοιες αποφάσεις η αμερικανική γερουσία;

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο των G-20 στην Ιαπωνία, έκανε δηλώσεις προς μέλη του τύπου. O Ερντογάν δήλωσε πως “Βρισκόμαστε στο στάδιο παράδοσης των S-400 στην συνομιλία που είχα με τον Τραμπ δεν αποκόμισα κάποια εντύπωση περί κυρώσεων”.

Οι τίτλοι των δηλώσεων Ερντογάν ήταν ως εξής

-Εμείς ως Τουρκία τονίσαμε τον αγώνα για την καταπολέμηση του οικονομικού προστατευτισμού.
-Θέτουμε στην επικαιρότητα των G-20 το θέμα των προσφύγων. Θα υποβάλλουμε τις προτάσεις μας για την αύξηση της συνεργασίας.

-Στα πλαίσια της συνόδου θα εκθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την υγεία, την απασχόληση, τη γεωργία και την βιώσιμη ανάπτυξη.
-Μετά από την σύνοδο, θα κάνω επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία.
– Μετά από την Ιαπωνία, θα επισκεφθώ την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Στο θέμα των S-400 η ιστορία τελείωσε, πλέον βρισκόμαστε στο στάδιο της παράδοσης όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα.
– H Τουρκία είναι μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Αν οι χώρες του ΝΑΤΟ αρχίζουν να εφαρμόζουν η μία στην άλλη κυρώσεις τότε δεν ξέρω. Στην συνομιλία που είχα με τον Τραμπ δεν αποκόμισα κάποια εντύπωση περί κυρώσεων.

Διαβάστε:  Ιγνατίου: Η μεγάλη ώρα για την Αμερική είναι τώρα… Ο Τραμπ θα ξεπλύνει την ντροπή των S-400

Το Μενμπιτς ανήκει κατά 90% σε Άραβες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκεί εισβολείς. Αίτημά μας είναι αυτοί οι εισβολείς να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη.

– Το συριακό καθεστώς φέρεται ανελέητα στην Ιντλίμπ, ενίοτε παρενοχλούνται και σημεία παρατήρησης μας. Όταν χρειάστηκε τους δώσαμε την απαραίτητη απάντηση. Εμείς δεν θέλουμε να φτάσουν εκεί οι δουλειές και επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί η οποία είναι η σχεδιασμένη διαδικασία. Ομόλογός μας σε αυτό το θέμα είναι η Ρωσία και γίνονται οι απαραίτητες εργασίες.

Η «Βόρεια Κύπρος» διαθέτει δικαιώματα στην περιοχή. Οι ΗΠΑ τι δικαιώματα έχουν εκεί; Η αμερικανική γερουσία πώς μπορεί και παίρνει τέτοιες αποφάσεις; Εμείς Εδώ έχουμε το δικαίωμα του εγγυητή. Εγώ πάντοτε το λέω. Τι κάνει η Ελλάδα και Αγγλία μιλάνε, αυτές είναι οι εγγυήτριες χώρες. Σε αυτό το θέμα υπάρχουν τρεις χώρες που μπορούν να μιλάνε και εμείς”.

tourkikanea.gr