Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίπλα από τα σύνορα με την Ελλάδα, στα εγκαίνια του TAP μίλησε για τη συμφωνία με την Τρίπολη και αφού αποκάλυψε πως η συμφωνία θα εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο και θα εφαρμοστεί, συνέχισε προαναγγέλοντας γεωτρήσεις στην ΑΟΖ που ανακήρυξε με τη Λιβύη.

«Κάποιοι αντί για δίκαια διανομή των πηγών στην ανατολική Μεσόγειο προτιμούν την ρητορική της απειλής και των εκβιασμών. Καμία χώρα δεν είναι πιο πάνω από το διεθνές δίκαιο. Κανένας δεν μπορεί να φτάσει κάπου με την λογική το έκανα και τελείωσε. Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα», δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «Δύο γεωτρύπανα μας το Φατίχ και το Γιαβούζ και 2 σεισμογραφικά μας πλοία συνεχίζουν τις εργασίες τους. Δεν θα τραβήξουμε από εκεί τα πλοία μας επειδή αυτοί φωνάζουν.

  Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Τα τρία μέτρα – απάντηση στον Ερντογάν

Με την Λιβύη κάναμε τη συμφωνία μας και θα την εφαρμόσουμε. Τώρα άρχισαν να απειλούν την Λιβύη. Μετά η συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο μας και θα προχωρήσει το θέμα και στις άλλες του διαστάσεις. Από τις γεωτρήσεις μας δεν θα έρθει σύγκρουση ή αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία».

«Καλώ όλες τις πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο. Αν μετατρέψουμε την ενέργεια σε εργαλείο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Εξαιτίας της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η ενέργεια έχει σοβαρή παγκόσμια σημασία. Ο ενεργειακός χάρτης του κόσμου άλλαξε. Νέοι παράγοντες είναι εδώ σήμερα», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.

  Σάββας Καλντερίδης για Αγία Σοφιά: με φώτα θα “κρυφτούν” οι χριστιανικές εικόνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για την Ελλάδα, αφού η Τουρκία σκοπεύει να στείλει τα γεωτρύπανα ανοικτά της Κρήτης προσπαθώντας να «γκριζάρει» το μεγαλύτερο νησί της πατρίδος μας, με πληθυσμό 630.000 ανθρώπων.

Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η Ελλάδα, αν θα δεχθεί την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της επί του μεγαλύτερου νησιού της ή θα κάνει επιτέλους κάτι…

Στον απόηχο της συμφωνίας και αυτών των δηλώσεων, ο Νίκος Δένδιας σπεύδει στην Αίγυπτο όπου θα συναντηθεί στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry για να συζητήσουν το τι μέλλει γενέσθαι στην αν.Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

pronewsLoading...