Έτοιμοι για το Σαχέλ; Το 48ωρο του Α/ΓΕΕΘΑ στο Παρίσι

Γαλλία και Ελλάδα είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο ελληνικής συμμετοχής σε επιχειρήσεις στο Σαχέλ, πολύ πριν ανακοινωθεί η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και η αγορά των φρεγατών Belharra. Ήταν μετά από την αγορά των πρώτων 18 Rafale και την «διαφαινόμενη ήττα» των Γάλλων στο πρόγραμμα των φρεγατών για το ΠΝ.

Η ελληνική πλευρά συζητούσε το γαλλικό αίτημα και το ΓΕΕΘΑ είχε κάνει κάποιους σχεδιασμούς που περιελάμβαναν ακόμη και τμήμα Ειδικών Δυνάμεων. Οι συζητήσεις και τα σχέδια δεν υλοποιήθηκαν τότε. Λίγους μήνες μετά ήρθαν «τα πάνω κάτω», οι Γάλλοι αναδείχτηκαν νικητές στη «ναυμαχία» των φρεγατών και η αμυντική συμφωνία που υπογράψαμε μαζί τους κατονομάζει το Σαχέλ ως πεδίο πιθανής κοινής ανάπτυξης δυνάμεων.Το κλίμα για την αποστολή ελληνικών δυνάμεων εκεί έχει αρχίσει φιλότιμα να παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ,μέσω φιλικών της ΜΜΕ.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος πέρασε ένα 48ωρο στο Παρίσι και η πτήση με το Rafale δεν ήταν η πιο σημαντική στιγμή της επίσκεψης.
5 του 23

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για τις επαφές που είχε ο Στρατηγός Φλώρος «ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στην Γαλλική Ακαδημία Πολέμου όπου βρίσκεται και η οικία του Γάλλου Αρχηγού Άμυνας, οπότε και έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Στρατηγό Thierry BURKHARD. Κατά την συνάντησή τους που ακολούθησε και έλαβε χώρα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, οι δύο Αρχηγοί εξειδίκευσαν το πλαίσιο της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών, σύμφωνα με τα όσα καθορίστηκαν στην πρόσφατη διμερή συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη κοινής στρατηγικής κουλτούρας και στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας, ειδικά σε ότι αφορά στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης για την πρόσκτηση των μαχητικών αεροσκαφών RAFALE και των Φρεγατών BELH@RA, καθώς και σε θέματα αμυντικών πρωτοβουλιών, εκπαιδεύσεων και αμοιβαίων διευκολύνσεων επ’ αυτών, όπως και παροχής τεχνογνωσίας και ανταλλαγής πληροφοριών.

Στο αυτό πλαίσιο, συζητήθηκε η εντατικοποίηση των συνεκπαιδεύσεων των Ελληνικών και των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ https://geetha.mil.gr/symmetochi-tis-f-g-salamis-stin-epicheirisi-clemenceau-21/ ) με διεύρυνσή τους στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επιχειρήσεις και στα διμερή και πολυμερή σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας που συμμετέχουν οι δύο χώρες (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ https://geetha.mil.gr/oloklirosi-tetrameroys-aeronaytikis-askisis-eunomia-2-2021/ ) και στις προοπτικές ενίσχυσης και διεύρυνσής τους».

Η «διεύρυνση στον τομέα των Ειδικών Επιχιερήσεων», υπενθυμίζει με σαφήνεια όσα προβλέπονται στην ελληνογαλλική συμφωνία για το Σαχέλ. Στο δείπνο εργασίας έγινε απ΄ ότι φαίνεται σχετική συζήτηση αφού σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «στο δείπνο εργασίας …συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων που άπτονται της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο Χωρών σε διμερές, πολυμερές, διασυμμαχικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στους τρόπους και τα μέσα ενίσχυσής της, με σκοπό την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική».

Μετά από την πτήση με το Rafale, ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ «επισκέφτηκε το Γαλλικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, όπου συνοδευόμενος από τον ομόλογό του ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες του Στρατηγικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων της Γαλλίας, ενώ ακολούθησε και λεπτομερής ενημέρωσή του επί του συνόλου των τομέων δυνητικής αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο Χωρών».

Ποιος αμφιβάλλει ότι η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ είναι αν όχι βέβαιη πάντως σίγουρα πάρα πολύ πιθανή;

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

militaire.gr