Η Κύπρος έθεσε βέτο στις προσπάθειες της Γερμανίας (και του γερμανικού άξονα της εντός της ΕΕ) καθώς επίσης και το Ζοζέπ Μπορέλ να διαχωρίσει τη λήψη αποφάσεων σε βάρος της Τουρκίας και της Λευκορωσίας. Τόσο η Γερμανία όσο και ο Ζ. Μπορέλ επιχείρησαν στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να προωθήσουν μόνο τα μέτρα για την Λευκορωσία και να αφήσουν τα μέτρα κατά της Τουρκίας να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης στο ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Οι τακτικισμοί αυτοί μπλοκαρίστηκαν από την Κύπρο η οποία ζήτησε όμως και τα δύο θέματα οδηγηθούν για αποφάσεις στο ΕΣ την Πέμπτη, προκαλώντας την αντίδραση μελών το γερμανικού άξονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων:

  Ιδού κι ένας που σταμάτησε να είναι.. ευγενικός με τον παρανοϊκό Ερντογάν! Βίλντερς: “Διώξτε την Τουρκία με κλωτσιές από το ΝΑΤΟ”

1. Όλες οι χώρες συμφώνησαν, επί της αρχής, ως προς την ανάγκη επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας.

2. Στη συζήτηση για την Τουρκία υπό τις τρέχουσες εξελίξεις, αριθμός χωρών συμπεριλαμβανομένων των Κύπρου, Ελλάδας, Σλοβακίας, Γαλλίας, Ιρλανδίας, Δανίας, Μάλτας υποστήριξαν ότι στο Βερολίνο υπήρξε πολιτική συμφωνία για να προχωρήσουν κυρώσεις έναντι της Τουρκίας για της ενέργειές της στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη παράλληλα με τις κυρώσεις έναντι της Λευκορωσίας.

3. Σειρά χωρών εξέφρασε την άποψη σε σχέση με την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων έναντι της Τουρκίας αναφορικά με τις παράνομες ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ ότι υπό το πρίσμα της συζήτησης όλου του φάσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το εν λόγω θέμα θα πρέπει να παραπεμφθεί στους ηγέτες.

  Η Τουρκία φυλακίζει υπάλληλο του προξενείου των ΗΠΑ με κατηγορίες για τρομοκρατία

4. Το γεγονός αυτό οδήγησε την Κύπρο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Λευκορωσία, να σημειώσει ότι από τη στιγμή που δεν δύναται να εφαρμοσθεί η πολιτική συμφωνία του Βερολίνου, το θέμα των κυρώσεων έναντι της Λευκορωσίας θα πρέπει επίσης να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μετά την κίνηση αυτή από πλευράς Κύπρου ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε, μετά το ΣΕΥ, πως «δεν είναι μυστικό ότι δεν έχουμε ομοφωνία γιατί μια χώρα δεν μετέχει στην ομοφωνία». Στη συνέχεια ανέφερε ότι η χώρα που δεν συμμετέχει στην ομοφωνία ήταν η Κύπρος, για την οποία είπε ότι κατανοεί τη θέση της.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟLoading...