Η Ευρώπη απεφάνθη… Canadair μέσω RescEU για την Ελλάδα, μετά τις φωτιές

Στη συζήτηση για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με τον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων κ. Λέναρτσιτς. Ο κ. Λέναρτσιτς σημείωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία συντονισμού με τα Κράτη – Μέλη και πραγματοποιούν εντατικές συνομιλίες με την εταιρεία ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η γραμμή παραγωγής για τα νέα Canadair.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Ανδρουλάκης ως ο αρμόδιος Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευχαρίστησε αρχικά τον Επίτροπο για την επιχείρηση του Μηχανισμού στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, που ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του. Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής οι συνθήκες θα χειροτερεύουν κάθε χρόνο.

Παράλληλα παρατήρησε ότι παρά τον πολύ μεγάλο εναέριο στόλο και τη σημαντική βοήθεια που έλαβε η χώρα μας, η καταστροφή ήταν τεράστια, μεγαλύτερη και από άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής που διαθέτουν παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες. Γι΄ αυτόν το λόγο, κάλεσε τον Επίτροπο να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που δίνονται από τον Μηχανισμό για την αναβάθμιση των εθνικών σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνου και πρακτικών πρόληψης. Επιπλέον, ζήτησε από τον Επίτροπο να τον ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις για την αγορά των νέων Canadair καθώς απαιτείται ο συντονισμός και η κοινή παραγγελία, ώστε να ξεκινήσει η γραμμή παραγωγής.

Ο Επίτροπος στην ομιλία του σημείωσε ότι 16 Κράτη – Μέλη παρείχαν βοήθεια στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, με τον Μηχανισμό να έχει ενεργοποιηθεί 120 φορές μέχρι σήμερα. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης αλλά και της αγοράς νέων μέσων για το rescEU, πράγμα που είναι δυνατόν χάρη στην μεταρρύθμιση του Μηχανισμού.

Ευχαρίστησε μάλιστα θερμά τον κ. Ανδρουλάκη για την ιδιαίτερα σημαντική συνδρομή του ως Εισηγητή του Κοινοβουλίου. Απαντώντας στις ερωτήσεις του Ευρωβουλευτή, ο κ. Λέναρτσιτς σημείωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία συντονισμού με τα Κράτη – Μέλη και πραγματοποιούν εντατικές συνομιλίες με την εταιρεία ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η γραμμή παραγωγής για τα νέα Canadair. Για το θέμα της πρόληψης, τόνισε την ετοιμότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού να παράσχει κάθε είδους βοήθειας και τεχνογνωσίας στην αναβάθμιση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας, ακόμα και την παροχή χρηματοδότησης, υπό την προϋπόθεση βέβαια, η Ελλάδα θα αιτηθεί τη βοήθεια του Μηχανισμού, καθώς είναι εθνική αρμοδιότητα.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter