Στο ζήτημα του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35, το οποίο επιθυμεί διακαώς η Άγκυρα, αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος, με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Βήμα ο οποίος τονίζει το ενδιαφέρον της Ελλάδας για το αεροσκάφος. «Το μονό χειροπιαστό στοιχείο που υπάρχει ένα αίτημα της Ελλάδας από το 2017 που ζητάμε να ενημερωνόμαστε για το πρόγραμμα ανάπτυξης» τόνισε.

Επικαλούμενος πτεράρχους της Πολεμικής Αεροπορίας, ο διαπιστευμένος στο ΥΠΕΘΑ δημοσιογράφος δήλωσε ότι το μαχητικό δεν είναι συμβατό με τους στόχους της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθόσον είναι αεροσκάφος «πρώτου πλήγματος», δηλαδή επίθεσης. Σύμφωνα με τον κ. Καρβουνόπουλο, ο λόγος που πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν αγοράσει το μαχητικό είναι γιατί συμμετείχαν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στις οποίες έκαναν πρώτα πλήγματα. «Η Ελλάδα δεν υπηρετεί τέτοια πολιτική» σχολίασε.

  «Πεντάγωνο»: «Ενισχύστε άμεσα τον Ελληνικό Στόλο-Θέ­λουμε πλοία»-Στόχος οι 10 Φρεγάτες

Σήμερα το κόστος για την απόκτηση του υπερσύγχρονου μαχητικού ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια ανά αεροπλάνο, ενώ την επόμενη πενταετία εκτιμάται ότι θα πέσει στα 80 εκατ. δολάρια ανά αεροπλάνο.

Το μείζον όμως, σύμφωνα με το δημοσιογράφο, είναι το κόστος της ώρας πτήσης που φθάνει περίπου τα 44 χιλιάδες δολάρια, έναντι 15 χιλιάδων ευρώ (14.000 δολάρια) του F-16. Όπως ανέφερε μάλιστα, το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ζητήσει από την κατασκευάστρια εταιρεία να μειώσει το κόστος στα 25.000 δολάρια.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter


Loading...