Φήμες ότι εγκατέλειψε την Τρίπολη ο φιλότουρκος Σάρατζ – Ο Χαφτάρ μπήκε στο κέντρο της πόλης

Στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λιβύης Τρίπολη έφτασε ο Χαφτάρ – Στέλνει εσπευσμένα ενισχύσεις ο Ερντογάν – Διαδηλώσεις στους δρόμους – Φήμες ότι αναγνωρισμένος πρόεδρος Σάρατζ έχει εγκαταλείψει την πόλη.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μετά τη χθεσινή νέα προώθηση των στρατευμάτων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, τα οποία πλέον βρίσκονται «μία ανάσα» από το κέντρο της Τρίπολης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης των ισλαμιστών Φάγιεζ αλ Σαράτζ εγκατέλειψε τη χώρα και πέταξε για Λονδίνο.

Μάλιστα, φήμες έχουν «οργιάσει» στα social media τις τελευταίες ώρες.
Αυτό άλλωστε αναφέρει σε tweet το LibyaReview αναφέροντας και τον αριθμό της πτήσης του Σαράτζ.

Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.

  Ανακάλυψη προϊστορικού θαλάσσιου σκορπιού - «τέρατος» στην Κίνα

Συγκεκριμένα, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.

Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε από την Πέμπτη πως η Λιβύη ζήτησε τουρκική ενίσχυση, ενώ όπως τόνισε την Παρασκευή ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Άγκυρα «θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα».

  ΟΗΕ: Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για Βόρεια Κορέα

«Η λιβυκή κυβέρνηση ζήτησε τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας. Όπως έχει πει ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν.

Την ώρα που οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ προελαύνουν, οι Ευρωπαίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν το καθεστώς των ισλαμιστών της Τρίπολης.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σκοπεύει να μεταβεί στη λιβυκή πρωτεύουσα, Τρίπολη, στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, ανακοίνωσε το «υπουργείο Εξωτερικών» της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Την Παρασκευή, πλήθος κόσμου που στηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας συγκεντρώθηκε στην πλατεία Μαρτύρων στην Τρίπολη και εξέφρασε την αντίθεσή του στις κινήσεις του Χαφτάρ.