Πρόκειται για περιφερόμενα φονικά UAV (Loitering munitions), η επιχειρησιακή αξιοποίηση των οποίων αποκαλύπτει την ταχύτητα με την οποία οι σύγχρονες δυνάμεις προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα επιχειρήσεων εναντίον μη τακτικών δυνάμεων σε κατοικημένες και μη περιοχές και αναπτύσσουν συστήματα που μέχρι πρότινος βρίσκονταν εντελώς εκτός της επιχειρησιακής τους φιλοσοφίας.

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Παλιότερα, μέσα από μία σειρά αφιερωμάτων στη δράση της Ρωσικής Αεροπορίας στη Συρία, είχαμε αποδώσει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι αξιοποιώντας διδάγματα του ολιγοήμερου πολέμου στη Νότια Οσετία το καλοκαίρι του 2008, αλλά και την καθημερινή εμπειρία από την εμπλοκή στις επιχειρήσεις στη Συρία, οι Ρώσοι ανέπτυξαν και υιοθέτησαν όχι μόνο νέες αποτελεσματικές τακτικές, αλλά και νέα όπλα και συστήματα.

Η διαδικασία αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτεται από πρόσφατη αναφορά στα ρωσικά φονικά UAV φιλοσοφίας περιφερόμενου πυρομαχικού Lancet και ΚΥΒ, του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού Rossiya 1 TV.

Στο σχετικό ρεπορτάζ εμφανίστηκαν βίντεο από τον εντοπισμό ενός μικρού φορτηγού με στελέχη της οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham, από μικρό ρωσικό UAV και την προσβολή του αμέσως μετά από φονικό UAV τύπου Lancet. Σε άλλο βίντεο εικονίζεται η καταστροφή ενός πολυβολείου τζιχαντιστών στην επαρχία Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ρωσικού καναλιού, τα φονικά UAV τύπου Lancet και ΚΥΒ της Zala Aero (θυγατρική της Kalashnikov), δοκιμάστηκαν στη Συρία για πρώτη φορά προς τα τέλος του 2015, παρά το γεγονός ότι η ύπαρξή τους γνωστοποιήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα. Το 2019. Η αξιοποίησή τους έγινε από ομάδες ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

  «Ο Έντι Ράμα παρέδωσε την ασφάλεια της αλβανικής επικράτειας στην Τουρκία!»

Ο αρχισχεδιαστής της Zala Aero, Αλεξάντερ Ζαχάρωφ, αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι το εκτοξευόμενο από καταπέλτη Lancet, στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2015 μέχρι και το 2019, πέρα από το ότι εξελίχθηκε περαιτέρω, δοκιμάστηκε και εναντίον ιπτάμενων στόχων όπως θα δούμε παρακάτω, αλλά και εναντίον στόχων επιφανείας, εκτοξευόμενο από ταχέα περιπολικά σκάφη του Ρωσικού Ναυτικού (πιθανόν Ρ03160) με 100% επιτυχή αποτελέσματα.

Αρχικά δοκιμάστηκε σε επιχειρησιακές συνθήκες το Lancet-1. H καθοδήγησή του προς το στόχο μπορεί να γίνει μέσω της τροφοδοσίας του συστήματος ελέγχου και καθοδήγησής του με τις συντεταγμένες του στόχου, ή μέσω της χρήσης ηλεκτροοπτικών στο ρύγχος του, ή μέσω συνδυασμού και των δύο.

Το Lancet επίσης μεταδίδει τηλεοπτική εικόνα του στόχου σε πραγματικό χρόνο προς το κέντρο ελέγχου του, προκειμένου να γίνεται άμεση αξιολόγηση των αποτελεσμάτων κάθε προσβολής.

Το αρχικό Lancet-1 διαθέτει πολεμική κεφαλή βάρους ενός μόλις κιλού, με πυροσωλήνα προσέγγισης (pre-contact), το μέγιστο βάρος απογείωσή τους είναι πέντε κιλά και μπορεί να καταστρέψει στόχους σε αποστάσεις 40 χιλιομέτρων από το σημείο ελέγχου του. Το Lancet-3 με την ίδια ακτίνα έχει πολεμική κεφαλή βάρους τριών κιλών και μέγιστο βάρος απογείωσης 12 κιλών.

  Η Βουλγαρία αντιστέκεται στην παραχάραξη της Ιστορίας και δεν αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα – Παραμένει το βέτο

Το ΚΥΒ της ίδιας εταιρείας, με πολεμική κεφαλή βάρους επίσης τριών κιλών, έχει ακόμη μεγαλύτερη ακτίνα. Όπως προαναφέρθηκε το Lancet έχει δοκιμαστεί και εναντίον ιπτάμενων στόχων (UAV), με ταχύτητες πλεύσης μέχρι και 150 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Ο Ζαχάρωφ αποκάλυψε ότι σε βύθιση το Lancet αναπτύσσει ταχύτητες της τάξης των 300 χιλιομέτρων ανά ώρα προσεγγίζοντας ακόμη ταχύτερους στόχους, ενώ έχει αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης και περιφερόμενων πυρομαχικών, εναντίον εχθρικών UAV. Στο βίντεο ρωσικής παραγωγής απεικονίζεται η καταστροφή τουρκικού ΤΒ-2 Bayraktar από Lancet!

Τα πυρομαχικά αυτά μπορούν να περιπολούν για πολλές ώρες καλύπτοντας συγκεκριμένες περιοχές. Απαγορεύουν έτσι την πρόσβασή τους από εχθρικά UAV και Drones. Τα δεκάδες προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) όλων των κατηγοριών και Drones στη Ρωσία, αποδεικνύουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της, έχουν αποδοθεί σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου.

Όχι για να προλάβουν τις εξελίξεις στη Δύση. Αυτό το έχουν ήδη επιτύχει. Ο αγώνας γίνεται για την εξασφάλιση υπεροχής και υπεροπλίας.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Ακόμη και στο χώρο των Loitering munitions στον οποίο οι Ισραηλινοί είναι πρωτοπόροι από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, μέσω της ανάπτυξης και μαζικής παραγωγής των Harop και Orbiter-1k που χρησιμοποιήθηκαν και στο Ναγκόρνο-Καραμπαχ πρόσφατα, οι Ρώσοι διαθέτουν πλέον αντίστοιχων δυνατοτήτων και άμεσα ανταγωνιστικά προϊόντα.

defence-point.grLoading...