Φωτιά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις: Ο Ράμα εξαφάνισε άρον άρον το ΦΕΚ

Φωτιά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις έβαλε η προκλητική απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα για δήμευση των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας. Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, η οποία απείλησε με βέτο για την ενταξιακή πορεία της χώρας. Μετά το αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και ενώ έγινε γνωστό πως η υπόθεση πάει στην Ευρωβουλή με ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, το επίμαχο ΦΕΚ εξαφανίστηκε.

Παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για «τρίπλα» της αλβανικής κυβέρνησης που επέλεξε έναν ελιγμό μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς που προειδοποίησε ευθέως ότι θα μπλοκάρει την πορεία της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ στην περίπτωση που η κυβέρνηση Ράμα επιμείνει στην πραξικοπηματική απόφαση για δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας ή για αλλαγή στάσης.

Κι αυτό διότι, όπως τονίζουν υπηρεσιακά στελέχη της ελληνικής διπλωματίας, μπορεί τα Τίρανα να εξαφάνισαν από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως το ΦΕΚ που επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Έλληνες της Χειμάρρας αλλά παραμένουν σε ισχύ η απόφαση 708 και η υπόλοιπη σχετική νομοθεσία που αφαιρεί από τους Έλληνες τις περιουσίες τους.

  Οι συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ δείχνουν 12 ν.μ. νοτίως και ανατολικά της Κρήτης

Νομικές πηγές εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους για το αν η «εξαφάνιση» της απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ έχει νομική αξία. Κι αυτό διότι ο νόμος 172 ισχύει από τη δημοσίευσή του, οπότε δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν η αφαίρεση της απόφασης των Τιράνων από την ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης συνεπάγεται και την κατάργησή της…

Τώρα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ «μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».

  Naval Group: Έκλεισε νέο «deal» για γαλλικά περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης

Ομόνοια: Η απόπειρα να μας εξαφανίσουν δεν πέρασε, ο αγώνας συνεχίζεται

Πρωτοφανή, ακόμα και για τα πολιτικά χρονικά της Αλβανίας, χαρακτηρίζουν οι Έλληνες ομογενείς την ενέργεια της κυβέρνησης Ράμα να εξαφανίσει από το ΦΕΚ με την απόφαση 172 με την οποία το καθεστώς των Τιράνων επιχείρησε να υφαρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων μειονοτικών στη Χειμάρρα.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Ωστόσο, όπως τονίζουν σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσαν, ο αγώνας τους θα σταματήσει μόνο όταν όλοι οι τίτλοι των Χειμαρριώτών εγγραφούν στο υποθηκοφυλακείο. «Μόνο τότε θα κάνουμε διάλογο με την κυβέρνηση για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας» αναφέρουν.