Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για την πατρίδα μας να μείνουμε σε διαρκή ύφεση και πολύχρονη ένδεια για αρκετά χρόνια

Η πανδημία, η παγκόσμια κρίση που έχει εξαπλωθεί σε 197 χώρες θα φέρει τεράστιες αναταράξεις στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό, εκθέτοντας – όπως εξηγούν μεγάλα διεθνή ΜΜΕ – την ανικανότητα ή την αποτελεσματικότητα διαφόρων κυβερνήσεων αλλά θρυμματίζοντας τη συνοχή της ευρωπαϊκής ένωσης και της περίφημης παγκοσμιοποίησης.

Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Χάρβαρντ, ο κος Στίβεν Γουόλτ πιστεύει ότι ο κορονοϊός θα ενισχύσει παντού τις εθνικιστικές τάσεις αλλά και το ρόλο του κράτους. Δεν αποκλείεται όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα, που είναι ουσιαστικά αστυνομικά μέτρα, να μην θελήσουν κάποιες κυβερνήσεις να τα αποποιηθούν όταν τελειώσει η πανδημία.

Όπως εκτιμά ο διευθυντής βρετανικής δεξαμενής σκέψης, ο κος Ρόμπιν Νίμπλετ η πανδημία του ιού θα φέρει το τέλος της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποκόψουν την πρόσβαση της Κίνας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία η βιομηχανία της αντιγράφει ασύστολα. Σε αυτή τη διακοπή σχέσεων με την Κίνα παίζει ρόλο τόσο οι επιδημίες που έρχονται από εκεί, όσο και οι ρύποι της κινεζικής βιομηχανίες που μολύνουν τον παγκόσμιο αέρα.

Ο καθηγητής Τζόν Ινκέμπερι του Πρίνστον εκτιμά ότι θα ενισχυθεί ο εθνικισμός σε όλες τις χώρες. Όπως και η αντιπαλότητα των μεγάλων δυνάμεων. Η ευρωπαϊκή ένωση σύμφωνα με δική μου εκτίμηση δεν θα αντέξει ούτε στις εθνικιστικές τάσεις, ούτε στο γενικό ευρωπαϊκό σύνθημα που θα ακουστεί εντός ολίγου: «Κάτω οι τράπεζες, υγειονομική περίθαλψη για όλους!». Από εδώ και πέρα οι ευρωπαίοι και γενικά οι πολίτες της Δύσης, θα ζητήσουν περισσότερη υγεία, περισσότερη σταθερότητα και λιγότερα κέρδη για τις τράπεζες, τις πολυεθνικές και τα οικονομικά τζάκια.

Η πανδημία υπονομεύει όπως διαβάζω όλες τις βασικές αρχές της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής. Οι εταιρίες, οι μεγάλες πολυεθνικές θα συρρικνώσουν τις τροφοδοτικές αλυσίδες που βρίσκονται σε πολλές χώρες και κυριαρχούν σήμερα στην παραγωγή. Όλη η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα εκτιμά ότι – για ένα διάστημα- οι περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου θα πάνε σε εσωστρέφεια και θα κοιτάξουν τα πράγματα πως νοικοκυρεύονται μέσα στα κράτη τους, κινούμενες στην κατεύθυνση της επιλεκτικής αυτάρκειας.

  Ρώσικα μαχητικά MiG-29 επιτέθηκαν στη βάση Al-Vatiya, και κατέστρεψαν το τούρκικο σύστημα αεράμυνας MIM-23 Hawk

Πολλές χώρες θα δυσκολευτούν να ανακάμψουν. Θα παραμείνουν για πολλά έτη σε ύφεση. Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για την πατρίδα μας να μείνουμε σε διαρκή ύφεση και πολύχρονη ένδεια για αρκετά χρόνια.

Χθες δεν επανήλθε στο κάδρο ο αρμόδιος υπουργός Υγείας. Είχαμε την καθιερωμένη σεμνή, καθαρή και ειλικρινή ενημέρωση τόσο από τον αγαπητό κο Τσιόδρα, όσο και από τον σοβαρό και ολιγόλογο κο Χαρδαλιά. Ευτυχώς δεν είχαμε νέους κομπασμούς, για τις προσπάθειες της κυβέρνησης, ούτε για το πόσο αντέχει το εθνικό σύστημα υγείας, με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων και των σοβαρών περιστατικών.

Ευτυχώς δεν ακούσαμε ανόητα επιχειρήματα. Η συμμόρφωση της πλειοψηφίας των πολιτών στα ορθά μέτρα που λαμβάνονται και ενδεχομένως μια καλή μοίρα, μας έχει ακόμη στα έθνη που δεν ζουν σκηνές ανάλογες με εκείνες της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκτροχιαστεί η κατάσταση και να φτάσουμε στο σημείο να μην αντέξει αυτό το σύστημα υγείας που ενισχύεται τελευταία στιγμή με οικονομικό σταγονόμετρο.

Γιατί αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρόκειται για οικονομικό σταγονόμετρο. Ήδη, μια σειρά συνεντεύξεων που δίνουν οι γιατροί στα διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα, περιγράφοντας τις ανάγκες του εθνικού συστήματος υγείας, αποκαλύπτουν πως είμαστε στο παρά 1 ή στο παρά 2 της θραύσης του ορίου αντοχής.

Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο της Παλιγγενεσίας. Γιορτάζουμε, ενώ επικρατεί πολεμική ατμόσφαιρα σε όλο τον πλανήτη. Μπορεί να είναι ατμόσφαιρα πανδημίας, αλλά τα αστυνομικά μέτρα, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ο στρατός και η εθνοφυλακή που κυκλοφορούν σε διάφορες περιοχές, τα 2 δις που βρίσκονται σε καραντίνα, η διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ μεγάλων εθνών και η εχθρότητα που αναπτύσσεται και θα αναπτυχθεί περισσότερο στο μέλλον μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, συνθέτουν ατμόσφαιρα μεσοπολέμου. Ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα.

Αυτά που συμβαίνουν δίπλα μας είναι πραγματικά ταινίες τρόμου. Γέροντες βρέθηκαν νεκροί σε ΚΑΠΗ της Ισπανίας επειδή εγκαταλείφθηκαν από το προσωπικό που έσπευσε τρομοκρατημένο να πάει σπίτια του. Εκατοντάδες σοροί που δεν μπορούσαν να ταφούν τοποθετήθηκαν σε παγοδρόμιο για να μη μυρίζουν. Ομαδικές τοποθετήσεις εκατοντάδων νεκρών. Εκατόμβες παντού. Τα αστυνομικά μέτρα εντείνονται σε όλο τον κόσμο. Ζόφος.

  Ερντογάν κατά πάντων για την Αγιά Σοφιά: Σταματήστε τις ευθείες παρεμβάσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη Μόσχα – όπως έγινε γνωστό – με 100.000 κάμερες παρακολουθούνται όσοι τίθενται σε αυστηρή καραντίνα. Οι Ρώσοι κατάφεραν να γυρίσουν βίντεο τη λειτουργία του κορονοϊού και τώρα παράγουν αντιιϊκά φάρμακα. Ο Τραμπ θέλει να σπάσει την καραντίνα στις ΗΠΑ γιατί η καθίζηση της οικονομίας του χαλάει τη μαγιονέζα ενόψει προεδρικών εκλογών. Η Νέα Υόρκη είναι το νέο επίκεντρο της επιδημίας. Χιλιάδες τα κρούσματα στην περιοχή.

Παντού πανικός. Σύγχυση. Στη Βρετανία, ο Τζόνσον που ήθελε να λειτουργήσει η ανοσία της αγέλης, τώρα κλείνει τα πάντα και καθυστερημένα παίρνει ολοένα και περισσότερα μέτρα. Η Τουρκία μετράει δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα. Ο Ερντογάν όσο καλός παζαρευτής και αν είναι, όσο πονηρός και αν θέλει να δείχνει, εδώ δείχνει απαίδευτος. Μόλις τώρα άρχισε να κατανοεί πόσο αναγκαίοι είναι οι περιορισμοί στα καταστήματα και στα λεωφορεία.

Χιλιάδες νεκρούς έχουμε στο Ιράν. Σε όλο τον κόσμο διαδίδονται πιθανές και απίθανες θεωρίες συνωμοσίας. Άρχισαν να γράφουν και να λένε ότι πίσω από αυτά τα μεγάλα δεινά κρύβεται μια ομάδα ελίτ που θέλει να ελέγξει όλη την ανθρωπότητα. Ανάλογα έλεγαν και τότε που ξέσπασε η Ισπανική γρίπη. Ορισμένοι μάλιστα λένε στη Ρωσία και στο Ιράν εξαπλώθηκαν φήμες ότι φταίνε οι κακοί Αμερικανοί.

Στην Αμερική κυκλοφόρησαν φήμες ότι φταίει ο Μπιλ Γκέιτς. Στη Νιγηρία, ένας ιερέας ισχυρίστηκε ότι φτιάχνει μια σούπα που θεραπεύει τον ιό. Και στην Ινδία ένας ακτιβιστής συνέστησε ως φάρμακο τα ούρα και την κοπριά από τις ιερές ινδικές αγελάδες.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Το μόνο τεκμηριωμένο είναι ότι πρόκειται να χτυπήσει τον πλανήτη ένα πελώριο, θηριώδες κύμα φτώχειας και ανισότητας. Εδώ στην Ελλάδα, κυβέρνηση – αντιπολίτευση και γενικά πολιτικό προσωπικό δεν έχουν αντιληφθεί τι έρχεται.

crashonline.grLoading...