Πόσο Αιγαίο θα δώσουμε στους Τούρκους; Τι θα λέει το συνυποσχετικό που θα πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; Γιατί η κυβέρνηση διαβουλεύεται με τον καθηγητή Ροζάκη και όσους είναι υπέρ των υποχωρήσεων στο Αιγαίο;

Όλα δείχνουν ότι θα πάμε στη Χάγη για να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία. Οι μεγάλοι της εποχής θεωρούν ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση. Και ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη δικαιοσύνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε αυτό που θεωρούσαμε μέχρι σήμερα ελληνική λίμνη, ελληνική κυριαρχία. Ένας πόλεμος με την Τουρκία, ένα θερμό επεισόδιο, αποσταθεροποιεί την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και δημιουργεί απροσδιόριστες συνέπειες και βλάβες για τις υπερδυνάμεις και κυρίως για τις εταιρίες του πετρελαίου. Υπάρχει ο φόβος να στρίψει πιο ανατολικά ο Ερντογάν ή να αποδειχθεί πόσο αφερέγγυες είναι οι Βρυξέλλες απέναντι σε ένα υβριδικό μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης, όπως η Ελλάδα.

Παρά τις τριβές, τις καθημερινές παραβιάσεις των Τούρκων, την απειλή ότι θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στα νερά του νησιού της Αφροδίτης και νοτίως της Κρήτης, προσωπικά εκτιμώ, ότι είμαστε σε διαδικασία ζύμωσης για το τι θα λέει το συνυποσχετικό που θα πάει στη Χάγη. Αυτή την ώρα, ο κος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, λένε ότι δεν μπορεί να πάει τίποτα άλλο εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Ο κος Τσαβούσογλου και οι δηλώσεις άλλων Τούρκων αξιωματούχων υπογραμμίζουν ότι επιθυμία της Άγκυρας είναι να πάει στη Χάγη αλλά όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα. Οι γείτονες θέλουν να πάμε για πλήρη εκσυγχρονισμό ή επικαιροποίηση ή αναθεώρηση – όπως θέλετε πείτε το – της Λωζάνης. Διάβασα, ότι θέλουν να πάμε με συνυποσχετικό που θα λέει για πλήρη αποστρατικοποίηση των νήσων του ανατολικού Αιγαίου και για εξέταση του θέματος των εκατοντάδων βραχονησίδων και μικρότερων νήσων.

Να σας θυμίσω ότι επί Τσίπρα, είτε ο κος Καμμένος είτε άλλοι, μας έλεγαν ότι δεν μπορούν οι έχοντες ένα κότερο να καρφώνουν κάνοντας διακοπές ελληνικές σημαίες σε βραχονησίδες που προσεγγίζουν και ελλιμενίζονται ή σε μικρά νησιά όπου επάνω δεν υπάρχει ελληνική σημαία.
Οι Τούρκοι – και φοβάμαι ότι συμφωνούν και άλλες πλευρές, επιθυμούν να γίνει πλήρης διατύπωση της Λωζάνης και να μοιραστούν ξανά τα χιλιάδες νησιά του Αιγαίου. Η περίφημη συνθήκη της Λωζάνης, που έχουν υπογράψει ακόμη και Ιάπωνες, διατυπώνει την παράδοση των μεγάλων νήσων του Αιγαίου με την εξής ασάφεια.

Λέει παραχωρείται η νήσος ΤΑΔΕ και οι παρακείμενοι νήσοι και βραχονησίδες, χωρίς να λέει ποιες είναι αυτές. Οι Τούρκοι λοιπόν εδώ και χρόνια, δουλεύουν πάνω σε αυτό το σενάριο. Δηλαδή, δεν μπορεί να είναι όλο αυτό ελληνική λίμνη. Πρώτον πρέπει να εφαρμόσετε αποστρατικοποιημένη ζώνη, να μην υπάρχει ελληνικός στρατός στα νησιά που εφάπτονται των τουρκικών ακτών και δεύτερον πέστε μας ποια από τα εκατοντάδες νησιά είναι δικά σας και ποια είναι δικά μας. Πασίγνωστη επιδίωξη της Άγκυρας είναι η διχοτόμηση της εναέριας και θαλάσσιας κυριαρχίας στο Αιγαίο, στον 28ο Μεσημβρινό.

  Τουρκία: Έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων σε στρατιωτική βιομηχανική εταιρεία

Είμαστε ακριβώς στην ώρα που ψήνεται το συνυποσχετικό. Δηλαδή ποια θέματα θα περιληφθούν στην κοινή προσφυγή Ελλάδος – Τουρκίας στη Χάγη. Και δεν γνωρίζουμε όπως έγινε και με τις Πρέσπες τι θα παράξει η φανερή και η μυστική διπλωματία. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία το τελευταίο εξάμηνο αλλά και το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά της Τουρκίας. Οι μεγάλες δυνάμεις και οι περίφημες 7 αδελφές του πετρελαίου πρέπει να φύγουν με την μερίδα του λέοντος από αυτή τη διανομή. Επίσης πρέπει να διατηρηθεί η σταθερότητα, όπως τουλάχιστον αυτή εννοείται από τα διεθνή κέντρα, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Άγκυρα.

Υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας ενός θερμού επεισοδίου. Ενός τυχαίου ή σκόπιμου γεγονότος, που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αν πλέουν πολλές στρατιωτικές μονάδες στο Αιγαίο ή αν υπάρχει πλήθος παραβιάσεων καθημερινά του εναέριου χώρου μας. Μέχρι τώρα, Έλληνες και Τούρκοι βγάζουν λαγουδάκια να κολυμπάνε στα πιο βαθιά νερά του Αιγαίου. Η Αθήνα και η φρέσκια κυβέρνηση βγάζει τακτικά αξιωματούχους που δηλώνουν με τον Α ή Β εύσχημο τρόπο, ότι κανείς δεν θέλει τον πόλεμο και ότι η οδός της Χάγης, θα ήταν μία ευπρεπής και η εντιμότερη των λύσεων. Δεν θα φάω το χρόνο σας, για να απαριθμήσω τις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη ή των συμβούλων του κου Μητσοτάκη.

Από την άλλη πλευρά, οι κόκκινοι λαγοί μετά από κύματα απειλών και όλων αυτών των απαραίτητων βημάτων που έγιναν με την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, περνάνε τώρα στη φάση του πάμε μαζί στη Χάγη αλλά καζάν – καζάν. Δηλαδή τι θα βάλουμε μέσα στο χαρτί που θα εξετάσουν και θα δικάσουν οι διεθνείς δικαστές; Φωνάζει ο Τσαβούσογλου: «Θα πάμε για όλα. Όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα!». Η Αθήνα κάποια στιγμή θα ανοίξει τα δεύτερα χαρτιά της και μετά την υφαλοκρηπίδα, θα μάθουμε τι άλλο μπορεί να δεχτεί. Ας πούμε, πόσες έρημες βραχονησίδες μπορούν να περάσουν υπό τον τουρκικό έλεγχο; Πόσο μπορούμε να δεχτούμε απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων από νησιά που βουλιάζουν πλέον από μουσουλμάνους μετανάστες;

Θα αποσύρουμε τη στοιχειώδη φύλαξη των νήσων, που γεμίζουν καθημερινά από νεαρούς μουσουλμάνους και αδειάζουν από Έλληνες που δεν υποφέρουν άλλο την κατάσταση; Αν γίνει αυτό, είναι ουσιαστική και άνευ μάχης, παράδοση σε σχετικό χρόνο, όλων των νήσων που εφάπτονται των τουρκικών ακτών. Τα επόμενα βήματα της Αθήνας θα γίνουν γνωστά. Σε αυτή τη φάση, δεν σας κρύβω, ότι με φοβίζουν ιδιαίτερα οι διευκολύνσεις ή οικονομικές ανακουφίσεις που δίνουν οι Γερμανοί και γενικά οι δανειστές στην Ελλάδα. Μου θυμίζει λίγο το σκούντημα της καςΜέρκελ στον κο Τσίπρα στην υπόθεση του Μακεδονικού. Φτιάξε μου τη συμφωνία των Πρεσπών και εγώ θα σε στηρίξω στα οικονομικά. Υπάρχει πιθανότητα να συμβαίνει το ίδιο με τον κο Μητσοτάκη, χωρίς να μπορούμε να το αποδείξουμε ή να πούμε με βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε κάτι τέτοιο.

  Υπό την προστασία του τουρκικού Π/Ν τα πλοία-φαντάσματα στο Αιγαίο

Την εκδοχή ότι ψήνεται στα διεθνή παρασκήνια, το πώς θα πάμε στη Χάγη και ποια απόφαση θα βγει εκεί, ενισχύουν οι τοποθετήσεις και οι δηλώσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες από τις μεγάλες δυνάμεις.
Εκείνο που ομολογώ ότι δεν κατάλαβα, είναι γιατί στη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου για τον τουρκικό αναθεωρητισμό, πήραν μέρος καθηγητές μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ. Αν δεν κάνω λάθος, είναι η οργάνωση, η οποία παρήγαγε εκείνο το φοβερό ανθελληνικό ντοκιμαντέρ που προσπαθούσε να πείσει τους Έλληνες ότι επί Τουρκοκρατίας περνούσαν υπέροχα με τους Τούρκους και έδιναν ασμένως, με χαρά ψυχής και αγαλλίαση τις κόρες τους, να αλλαξοπιστήσουν και να παντρευτούν Τούρκους.

Επίσης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Εστίας, πήραν μέρος στις συσκέψεις, ο κος Χρήστος Ροζάκης και πολλοί άλλοι, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν δημοσιεύσει άρθρα και βιβλία υπέρ των δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο και υπέρ της άποψης ότι έχει νόμιμα ζωτικά δικαιώματα στο χώρο. Η εφημερίδα σήμερα αποκαλύπτει ότι υπήρξε, επίσκεψη και σύσκεψη του πρέσβη της Τουρκίας στα γραφεία του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο Τούρκος πρέσβης είπε ότι δεν αποκλείεται κλιμάκωση της έντασης αν συνεχίσουμε έτσι.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός, ότι στις συσκέψεις του κου Μητσοτάκη παίρνουν μέρος ο κος Ροζάκης, ο κος Ζέπος, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου, ο κος Αποστολίδης που ήταν διοικητής της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Σημίτη, επίσης ο καθηγητής κος Ηρακλίδης, ο οποίος βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί εναντίον του κου Μολυβιάτη. Δηλαδή η κυβέρνηση – κάτι που δεν είναι αναγκαστικά κακό, γιατί λαμβάνονται όλες οι απόψεις – συσκέπτεται με όλους αυτούς που προώθησαν τον τουρκικό αναθεωρητισμό και έδωσαν με βιβλία και άρθρα τη βάση να επικαλείται ζωτικά συμφέροντα η Τουρκία και να υποστηρίζει ότι το Αιγαίο πρέπει να διχοτομηθεί.

crashonline.grLoading...