Γαλλική ”ασπίδα” σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο: ”Στείλαμε τα πλοία μας για να προστατεύσουμε τον Ελληνισμό”

Στο πλευρό της Ελλάδα βρίσκεται ξεκάθαρα η Γαλλία.

Το Παρίσι δεν πρόκειται να αφήσει τον Ερντογάν να κάνει ”παιχνίδι” στην Α. Μεσόγειο, αυτό είναι ξεκάθαρο και μαζί με την Ελλάδα και την Αίγυπτο στήνουν ναυτικό τείχος στην Άγκυρα.

Οι Γάλλοι στηρίζουν την χώρα μας, ενώ ήδη επισπεύδονται και οι διαδικασίες με τις FREMM. Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα έχει βρει τον σύμμαχό της, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι δεν θα θυσιαστεί κανείς για την χώρα μας, όταν η κατάσταση φθάσει στο έσχατο σημείο.

Εξάλλου η Ελλάδα όποτε και εάν χρειαστεί μπορεί να ισοπεδώσει τις τουρκικές ΕΔ.

Μήνυμα στην Άγκυρα: Στο Πειραιά το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude

Το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων “Dixmude” (L9015), τύπου Mistral, του γαλλικού Ναυτικού (Marine Nationale), βρίσκεται αγκυροβολημένο στον Πειραιά όπου το επισκέπτονται δημοσιογράφοι, ενώ ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, ο κυβερνήτης του πλοίου Nicolas Rossignol και ο Ακόλουθος Άμυνας (ΑΚΑΜ) στη γαλλική πρεσβεία των Αθηνών, συνταγματάρχης Charles Aballéa, παραχωρούν συνέντευξη Τύπου, με αντικείμενο την ελληνογαλλική συνεργασία.

Ξεκινά η διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας – ΗΠΑ “Μ. Αλέξανδρος 2020”

  Naval Group: Έκλεισε νέο «deal» για γαλλικά περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης

Από 27 Ιανουαρίου έως 08 Φεβρουαρίου 2020, θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη, πολυεθνική, διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την επωνυμία «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-2020», η οποία θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας και του Αιγαίου.

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, με βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσής τους σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Το Μήνυμα του Γάλλου πρέσβη

Σε ερώτηση που τέθηκε στον Γάλλο πρέσβη σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τις απειλές για γεώτρηση στο οικόπεδο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και την ολοένα κλιμακούμενη αναθεωρητική στάση στο Αιγαίο, ο Γάλλος πρέσβης δεν μάσησε τα λόγια του και απάντησε ευθέως.

“Είναι γεγονός ότι η Τουρκία επιδεικνύει ακτιβιστική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και πρέπει να δούμε τρόπους αντιμετώπισης γι᾽αυτή την συμπεριφορά” ήταν τα πρώτα λόγια που χρησιμοποίησε για να προσθέσει:

“Βρισκόμαστε μπρος σε έναν εταίρο του ΝΑΤΟ που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο. Εμείς οι Γάλλοι, δια στόματος του Προέδρου Μακρόν, έχουμε πει πως η συμφωνία με την Λιβύη είναι άκυρη. Είναι λόγοι νομικής φύσης γιατί αυτή η συμφωνία αντιβαίνει το δίκαιο της θάλασσας και το δικαίωμα των νησιών να έχουν δική τους ΑΟΖ”.

O κύριος Maisonnave συνέχισε την απάντησή του επί του θέματος, σαν να ήταν προετοιμασμένος για την ερώτηση, επισημαίνοντας: “Γι´αυτό καλέσαμε την Τουρκία να απέχει από κάθε πρωτοβουλία αύξησης της κρίσης. Θεωρώ την παρουσία των πλοίων μας (σ.σ. εννοεί τόσο το Dixmude στο οποίο βρισκόμασταν όσο και το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle) όχι μόνο χρήσιμη αλλά και αναγκαία. Τα πλοία μας βρίσκονται για τον καθησυχασμό των Ελλήνων φίλων μας”, αναφέρει το enikos.gr

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter
  Naval Group: Έκλεισε νέο «deal» για γαλλικά περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης

Όπως αποκάλυψε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μία γαλλική φρεγάτα FREMM θα βρίσκεται πλέον επί μονίμου βάσεως στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι που επιβεβαιώνει και το πρόσφατο ρεπορτάζ του Πενταπόσταγμα.