Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες: Ύποπτοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ για το ότι ο κορωνοϊός «βγήκε» από εργαστήριο

Με έκθεσή τους οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες απορρίπτουν τους ισχυρισμούς των Αμερικανικών ότι ο κορωνοϊός προήλθε από κινέζικο εργαστήριο, υποστηρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες συνιστούν απόπειρα να στραφεί η προσοχή μακριά από την αποτυχία των ΗΠΑ να συγκρατήσουν την εξάπλωση του ιού.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι υπάρχει «ένας σημαντικός όγκος στοιχείων» ότι ο κορωνοϊός προήλθε από ένα κινεζικό εργαστήριο, αλλά, παράλληλα, δεν αμφισβήτησε το συμπέρασμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι δεν κατασκευάστηκε από άνθρωπο.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ωστόσο, η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) είχε ρωτήσει μέλη της -υπό τις ΗΠΑ- συμμαχίας μυστικών πληροφοριών «Πέντε Μάτια» να προσκομίσουν αποδείξεις που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Ωστόσο, κανένα από τα μέλη της συμμαχίας -οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία- δεν ήθελαν να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό του Πομπέο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Εξάλλου, μια έκθεση των μυστικών υπηρεσιών που συντάχθηκε για τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, συμπέρανε ότι οι αμερικανικοί ισχυρισμοί είναι μια εσκεμμένη απόπειρα να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από «τις αποτυχίες» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αν και ουδείς εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει.
Ο Τραμπ υποστηρίζει πως διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι διαθέτει στοιχεία πως ο ιός πιθανόν να προήλθε από κινεζικό εργαστήριο, αλλά έχει αρνηθεί να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Κι όλα αυτά, τη στιγμή όπου ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τις 75.000, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, με αντιφατικά μηνύματα από τον Λευκό Οίκο και τις κυβερνήσεις των πολιτειών για τον τρόπο επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Παράλληλα, από τα μέσα Απριλίου, ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στις ΗΠΑ -το επίκεντρο της πανδημίας- ανέρχεται, κατά μέσον όρο, σε 2.000.