Γιάννης Μαυρής: Αυτό θα συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ όταν χάσει την εξουσία

O δημοσκόπος και πολιτικός επιστήμονας Γιάννης Μαυρής, της εταιρείας Public Issue, προχωρά στην προσωπική του ιστοσελίδα σε μια εξαιρετικά δυσοίωνη για τον ΣΥΡΙΖΑ ανάλυση, για το τι θα συμβεί όταν θα χάσει την εξουσία και κατά συνέπεια την πρόσβαση στο κράτος και στις κρατικές θέσεις.

Ο Γιάννης Μαυρής είναι ο δημοσκόπος που «έπιασε» με απόλυτη ακρίβεια το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αφού προέβλεψε ότι η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα θα ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο.

Βασική θέση του Γιάννη Μαυρή είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την επαφή του με την κοινωνία και την κοινωνική του βάση και έχει ταυτιστεί με το κράτος, γεγονός που τον καθιστά, όπως γράφει, «κόμμα-καρτέλ». Η πορεία ξεκίνησε, σημειώνει, με την ανατροπή του «Όχι» στο δημοψήφισμα, που προκάλεσε μαζική διαρροή κομματικών μελών, με συνέπεια το κυβερνών κόμμα να χάσει τον μαζικό του χαρακτήρα και να καταστεί ένα αρχηγικό κόμμα κρατικών στελεχών.

  Σοκαριστική δήλωση από τον υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο: «Θα τσιπάρουμε πρώτα τα ζώα και μετά τους ανθρώπους»!

Η απώλεια της οργανωμένης κομματικής βάσης, προσθέτει ο Γιάννης Μαυρής, κάνει την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο κομματικό σύστημα και την ταύτιση των ψηφοφόρων με το κόμμα εξαιρετικά εύθραυστη, όπως φάνηκε και από τη συντριπτική ήττα των εκπροσώπων του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Και εκτιμά ότι η αναμενόμενη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές θα κάνει ακόμα πιο εύθραυστη την ταύτιση των ψηφοφόρων με το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Και καταλήγει με μια πολύ απαισιόδοξη εκτίμηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ: «Συνοψίζοντας, έχει γίνει φανερό ότι η επερχόμενη απώλεια της κυβερνητικής εξουσίας έχει αρκετές πιθανότητες να λειτουργήσει, καταλυτικά, εις βάρος του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα».

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter