Ας μη βιαστούν κάποιοι να θεωρήσουν παράλογη την επιδίωξη της Άγκυρας να οριοθετήσει ΑΟΖ με το Ισραήλ, με βάση τον παραπάνω χάρτη. Είναι το ίδιο “παράλογη” με τη συμφωνία οριοθέτησης με τη Λιβύη, η οποία, όμως,δυστυχώς έγινε πράξη.

Mελέτη που αφορά άμεσα την Κύπρο και δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου ήταν από το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA) με τίτλο «ΗΠΑ & Ελλάδα: Τονίζοντας μια στενότερη στρατηγική εταιρική σχέση»

Ζήτησε ή όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την εκπόνηση «μελέτης» διχοτόμησης της ΑΟΖ, όπως αφέθηκε να εννοηθεί στην τηλεμαχία Αβέρωφ-Άντρου; Το ΑΚΕΛ δηλώνει ενήμερο, χωρίς να μπορεί να πει περισσότερα και η Κυβέρνηση κάνει λόγο για «αποκύημα φαντασίας». Η αλήθεια ίσως αποκαλυφθεί το επόμενο διάστημα, η πιο ενδιαφέρουσα ωστόσο μελέτη που αφορά άμεσα την Κύπρο και δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου ήταν από το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA), με τίτλο «ΗΠΑ & Ελλάδα: Τονίζοντας μια στενότερη στρατηγική εταιρική σχέση».

Στην έκθεση 28 σελίδων τονίζεται πως πλέον οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τη ρητορική υποστήριξη στα τριμερή διπλωματικά φόρουμ της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διερευνήσουν επιλογές για να ενισχύσουν τη δική τους στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα και θα πρέπει να δουν την Ελλάδα και ενδεχομένως την Κύπρο ως βιώσιμες και αξιόπιστες επιλογές για τη μετεγκατάσταση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που αναπτύσσονται επί του παρόντος στην Τουρκία».

  Μόσχα: Κάρφωμα Τουρκίας… Ιδού τι άφησαν στους Αζέρους μετά από άσκηση, για τον πόλεμο

Παρουσία Αμερικανών σε Κύπρο
Oι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει, θα πρέπει να επεκτείνουν άλλες μορφές διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) και των Πλεοναζόντων Ειδών Άμυνας (EDA). Το Κογκρέσο ενέκρινε πρόσφατα σταθερή ανοδική πορεία στη χρηματοδότηση της IMET για την Ελλάδα και την Κύπρο κατά τα επόμενα τρία οικονομικά έτη. «Αυτές οι αυξήσεις είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για ενισχυμένη κοινή κατάρτιση για την προώθηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση των δυνατοτήτων αυτών των χωρών για την υπεράσπιση από κοινές απειλές».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η αναφορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αναπτύξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την ανακατανομή των δυνάμεών τους από την Τουρκία στην Ελλάδα ή / και στη βρετανική αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Αυτές οι δυνάμεις περιλαμβάνουν:

  Ρωσική πηγή : ¨Αποτυχία η τουρκική δοκιμή των S-400:

Αεροπλάνα ανεφοδιασμού, τα οποία θα μπορούσαν να ανανεωθούν μόνιμα σε ελληνικές ή βρετανοκυπριακές αεροπορικές βάσεις.
Αεροσκάφη επιτήρησης και αναγνώρισης AWACS.
Εγκατάσταση ραντάρ πυραυλικής άμυνας TPY / 2.
Τακτικά πυρηνικά όπλα B-61 (σύμφωνα με δημοσιεύματα). Η Ελλάδα φιλοξενούσε τέτοια όπλα το 2001 και εξακολουθεί να διαθέτει εγκαταστάσεις με κατάλληλες διασφαλίσεις, αν και είναι αβέβαιο αν η Αθήνα θα συμφωνούσε να φιλοξενήσει αυτές τις δυνατότητες.

Συμπρόεδροι του JINSA είναι ο Έρικ Έντελμαν, Πρώην πρέσβης των ΗΠΑ σε Άγκυρα, που διετέλεσε και Υφυπουργός Άμυνας, και ο Πρώην Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, Τσαρλς Τσακ Γουάλντ. Ουσιαστικά η πιο πάνω μελέτη αποκηρύσσει την Τουρκία του Ερντογάν ως «απολυταρχία εχθρική προς τη Δύση» και υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου-Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι στην αεροπορική βάση της Πάφου βρίσκονται ήδη στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ, τα οποία επισκέφτηκε πρόσφατα και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, Κρίστοφερ Γκαβόλι. Κατά την επίσκεψή του στο νησί συζήτησε, μεταξύ άλλων, με τον Κύπριο ΥΠΑΜ και τα επόμενα βήματα του East med Act.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Πηγή: Σημερινή, Μάριος ΠούλλαδοςLoading...