Handelsblatt: Η κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας για τους S-400, μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις για την Ελλάδα

Αλλαγή ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο με την ενίσχυση των δεσμών των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο κάνει λόγο η Handelsblatt, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις για τους S-400 της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα.

Βλέπει όμως και πιθανούς κινδύνους για Αθήνα και Λευκωσία από απρόβλεπτες αντιδράσεις της Άγκυρας αν κλιμακωθεί περαιτέρω η αμερικανοτουρκική κόντρα για τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι οι επισκέψεις του Αμερικανού Δημοκρατικού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ σε Λευκωσία και Αθήνα και του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Mitscher στον Πειραιά -ο κυβερνήτης του οποίου, αντιπλοίαρχος Ian Scalatine επεσήμανε ότι «η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια σ’ αυτή την εξαιρετική σημαντική περιοχή»- «σηματοδοτούν μια μεγάλη μεταβολή στην ανατολική Μεσόγειο. Την ώρα που στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας επικρατεί η εποχή των Παγετώνων, η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει ολοένα και θερμότερα την Ελλάδα και την Κύπρο ως εταίρους στην περιοχή.

Η Handelsblatt υπογραμμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος προκάλεσε με την παραγγελία των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 σοβαρή κρίση στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση των οποίων απειλεί να σταματήσει την παράδοση F-35, αλλά και με κυρώσεις, μολονότι το αυτί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να ιδρώνει καθώς επιμένει να μην κάνει πίσω στο deal με τη Μόσχα για τους S-400.

«Στην Ουάσιγκτον αυξάνουν οι αμφιβολίες για την αφοσίωση του Νατοϊκού εταίρου στη Συμμαχία κι έτσι μπαίνουν στο κάδρο η Ελλάδα και η Κύπρος», γράφει, θυμίζοντας ότι πριν την αναχώρησή του για τη Λευκωσία ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μενέντεζ μαζί με τον Ρεπουμπλικανό συνάδελφό του Μάρκο Ρούμπιο κατέθεσαν διακομματικό σχέδιο νόμου, που προβλέπει την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, την υποστήριξη της τριμερούς Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ..

την παροχή μίας μικρής στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, εντείνοντας παράλληλα την πίεση στην Άγκυρα καθώς προβλέπει την μη παράδοση των F-35 όσο η τελευταία εμμένει στην απόκτηση των S-400, ενώ ζητεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενημερώσει το Κογκρέσο για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Διαβάστε:  Α. ΣΥΡΙΓΟΣ:Επειδή πάμε για συν-εκμετάλλευση με την Τουρκία… “ξεσκονίστε” τις προϋποθέσεις του 1976

Εξαντλείται η υπομονή της Ουάσιγκτον για τους S-400 και την τουρκική επιθετικότητα

Όπως αναφέρει η Handelsblatt δεν είναι μόνον η στάση της Τουρκίας στο θέμα των S-400 που εξαντλεί την υπομονή της Ουάσιγκτον, αλλά και επιθετικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο. «Η Άγκυρα δεν αμφισβητεί μόνον τα σύνορα στο Αιγαίο», εξηγεί η εφημερίδα. «Η Τουρκία, που κατέχει από το 1974 με 35.000 στρατιώτες το βόρειο τμήμα της Κύπρου, εγείρει αξιώσεις και για τον ορυκτό πλούτο ανοικτά των νότιων ακτών της Κύπρου που είναι μέλος της ΕΕ και όπου κάνει μεταξύ άλλων γεωτρήσεις ο αμερικανικός ενεργειακός όμιλος Exxon Mobil. “Kαθιστούμε σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την επιθετικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο”, διεμήνυσε ο Μενέντεζ».

Οι κίνδυνοι για Ελλάδα και Κύπρο από την αμερικανο-τουρκική κόντρα για τους S-400

Η Handelsblatt όμως βλέπει και κινδύνους από την κλιμάκωση της αμερικανοτουρκικής κόντρας για Ελλάδα και Κύπρο: «Το γεωστρατηγικό βάρος της Ελλάδας ενισχύεται λόγω της ρήξης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Αυτό όμως σημαίνει και νέους κινδύνους. Εάν η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ για τους πυραύλους κλιμακωθεί, η Τουρκία ενδέχεται να εξελιχθεί σ’ έναν εντελώς απρόβλεπτο γείτονα για τους Έλληνες και Κυπρίους.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ θέλει να αναπτύξει μια από τις συστοιχίες S-400 κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές 380 χλμ. Κι έτσι η Τουρκία θα μπορούσε να καταρρίψει αεροσκάφη στη βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο». Πρόσφατα άλλωστε η Milliyet έγραφε για τον αποτρεπτικό ρόλο των συστοιχιών S-400 ως απάντηση στις «ελληνικές παραβιάσεις».

πηγή iefimeridaLoading...