Η αφρικανική Πανώλη, θερίζει τους χοίρους στην Κίνα – Αναμένεται αύξηση στο σουβλάκι

Η Κίνα επιχειρεί να συγκρατήσει την ταχεία εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, με 40.000 γουρούνια να έχουν σφαγεί από τις αρχές Αυγούστου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει εμφανιστεί σε έξι κινέζικες επαρχίες και υπήρξαν 14 εστίες σε διάστημα μόλις ενός μηνός.

Η ασθένεια δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, αλλά για τους χοίρους το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να φθάσει το 100%.

Δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε θεραπεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

Η αφρικανική πανώλη υποχρεώνει τις αρχές της χώρας να διατάξουν τη θανάτωση 130 εκατομμυρίων χοίρων, το 1/3 τους πληθυσμού τους στη χώρα και το πρόβλημα θυμίζει την πανδημία SARS που ξεκίνησε το 2002 από τη Νότια Κίνα για να απειλήσει την παγκόσμια υγεία.

Διαβάστε:  Ιγνατίου. Εξαιρετικά ενδιαφέρον! Τι κρύβεται πίσω από το μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία για «Yavuz»

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβεί σε μια Κίνα μετά την κρίση του SARS. Το καθεστώς διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους πως είχε προετοιμαστεί για την άμεση αντιμετώπιση μιας παρόμοιας κατάστασης.

Ευτυχώς για την ώρα, η αφρικανική πανώλη που έπληξε τους χοίρους δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Τι θα συμβεί όμως την επόμενη φορά, αν μια χώρα με αχανή βιομηχανία και σε γεωγραφική θέση-κλειδί, πέρασμα αποδημητικών πουλιών και με αδύναμες δομές υγείας, όπως η Κίνα, κληθεί να αντιμετωπίσει μια επιδημία που απειλεί ανθρώπινες ζωές;

Αυτή τη φορά, έχουμε να κάνουμε με μια επιδημία που στην περίπτωσή μας θα έχει επιπτώσεις στην τσέπη μας και την τιμή που θα φτάσει το σουβλάκι.Loading...