Επίσημα πλέον, το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον έθεσε στη Μόσχα τελεσίγραφο 60 ημερών, προκειμένου να ομολογήσει τις παραβιάσεις της Συνθήκης. Σε αντίθετη περίπτωση, διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να ξεκινήσουν εξάμηνη διαδικασία αποχώρησης από την Συνθήκη.

«Οι Σύμμαχοι κατέληξαν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει και τοποθετήσει ένα πυραυλικό σύστημα, το 9M729, που αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης INF και εγείρει σημαντική απειλή στην ευρωατλαντική ασφάλεια», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Στηρίζουμε σθεναρά τα ευρήματα των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της βάση της Συνθήκης INF», επισημαίνεται ακόμη.

Η εν λόγω Συνθήκη είχε υπογραφεί το 1987, μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενωσης και απαγορεύει την ανάπτυξη, παραγωγή ή αποθήκευση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές και δραστικό βεληνεκές από 500 μέχρι 5.000 χιλιόμετρα.

  Η Γερμανία είναι το κέντρο διακίνησης κλεμμένου ελαιόλαδου από το κατεχόμενο Αφρίν

Η Ρωσία έχει αναπτύξει «πολλές συστοιχίες με πυραύλους SSC-8», δήλωσε ο Πομπέο, αναφερόμενος στο σύστημα πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα παραβιάζει την INF. «Το βεληνεκές τους θέτει άμεση απειλή στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει στις 20 Οκτωβρίου ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την ΙNF, αλλά η ΕΕ ζήτησε να προστατευθεί η Συνθήκη, χαρακτηρίζοντάς την κρίσιμη για την ασφάλεια. Η Ουάσινγκτον, για να μην υλοποιήσει την απειλή για αποχώρηση, θέλει να παραδεχθεί η Ρωσία ότι προσπάθησε να εξαπατήσει τις ΗΠΑ αλλά κυρίως να καταστρέψει τους πυραύλους που παραβιάζουν τη Συνθήκη.

  «Φονιάς των Rafale και Gripen» το μαχητικό Checkmate – Το «κρυφό deal» της Ρωσίας

Η Μόσχα απαντά στο αμερικανικό τελεσίγραφο για τη συνθήκη των πυρηνικών

Η Μόσχα τηρεί αυστηρά της διατάξεις της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF), τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στο αμερικανικό τελεσίγραφο των 60 ημερών.

«Η Ρωσία τηρεί αυστηρά τις διατάξεις της Συνθήκης INF και η αμερικανική πλευρά το γνωρίζει», τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έδωσε τελεσίγραφο 60 ημερών στη Ρωσία για να συμμορφωθεί πλήρως με τη Συνθήκη INF και να παραδεχθεί ότι την παραβιάζει, διαφορετικά οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην αποχώρηση από αυτή.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ κατηγόρησε και επίσημα τη Ρωσία για παραβίαση της εν λόγω συνθήκης. Ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τη Μόσχα να αποδείξει την συμμόρφωσή της σε αυτή, όπως ζητά η Ουάσινγκτον, για να διαφυλάξει αυτή την κομβική σημασίας συμφωνία.Loading...