Η σκοτεινή πλευρά της Βρετανίας: Αυτό το ναρκωτικό που είναι 800 φορές πιο δυνατό από την κάνναβη (βίντεο)

Το Spice είναι ένα ναρκωτικό 800 φορές πιο δυνατό από την κάνναβη, του οποίου βασική παρενέργεια φαίνεται να είναι η συμπύκνωση της αίσθησης του χρόνου και το οποίο σταμάτησε να είναι νόμιμο στην Βρετανία το Μάιο του 2016 μετά την θέσπιση του νόμου περί ψυχοτρόπων ουσιών.

Παρ’ όλα αυτά η ποινικοποίηση του δεν φαίνεται να βοήθησε, αφού οι ερευνητές υπολογίζουν ότι περίπου το 95% των αστέγων στο Μάντσεστερ κάνει χρήση του.

Το ντοκιμαντέρ του UNILAD που παρακολουθεί την επίδραση του ναρκωτικού στην Βρετανία και κυρίως στην πόλη του Μάντσεστερ ξεκινά με τη φράση: «Εάν πας και αγοράσεις αυτό το ναρκωτικό τώρα από έναν ντίλερ στην πόλη είναι σαν να παίζεις ρώσικη ρουλέτα, γιατί μία δόση μπορεί να σε σκοτώσει, μία δόση μπορεί να σε ρίξει κάτω νεκρό» και συνεχίζει τονίζοντας πως:

«Όλοι οι άστεγοι στο κέντρο του Μάντσεστερ είναι χρήστες του Spice. Το Μάντσεστερ έχει διαλυθεί από το Spice, το Spice το έχει διαλύσει και μόλις η κυβέρνηση το έκανε παράνομο τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Εάν το είχαν διατηρήσει νόμιμο και τους βοηθούσαν όλους να απεξαρτηθούν από αυτό με τον σωστό τρόπο, αυτοί που θα έκαναν χρήση δεν θα ήταν ούτε οι μισοί από αυτούς που κάνουν τώρα».

Ένας πρώην χρήστης του δηλώνει στο βίντεο: «Με κατέστρεψε εντελώς, διέλυσα την ζωή μου με αυτό. Κατέληξα να είμαι άστεγος και να απομακρύνομαι από τους φίλους μου, από τη δουλειά μου, από το σπίτι μου, από τα πάντα και όλα εξαιτίας του Spice».

Διαβάστε:  Ρωσική παρέμβαση για την Α.Μεσόγειο

Αυτό που οι περισσότεροι φαίνεται να βρίσκουν ως πιο συχνή αιτιολόγηση της χρήσης του Spice είναι ότι όταν ζεις στον δρόμο και το καπνίζεις νιώθεις μία ζεστασιά, σαν να έχεις γύρω σου μία ζεστή κουβέρτα. Δήλωση, η οποία θυμίζει την αιτιολόγηση των εθισμένων στην ηρωίνη.

Ένας άστεγος σχολιάζει, επιπλέον, στο βίντεο ότι ξεκινώντας το Spice πίστευε ότι θα μπορούσε να απεξαρτηθεί από την ηρωίνη. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη και τώρα παρουσιάζει εθισμό τόσο στο Spice, όσο και στην ηρωίνη και το κρακ και έτσι πλέον κάθε πρωί παίρνει την δόση του και από τις τρεις ουσίες.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται και η ευκολία με την οποία μπορείς να έχεις πρόσβαση στο ναρκωτικό. Όπως ότι αν σταθείς σε κάποια συγκεκριμένα σημεία μπορείς να το βρεις σε 7 με 10 λεπτά, αφού απλά κάποιος θα σε πλησιάσει και θα σε ρωτήσει αν θες κάποιο από τα ναρκωτικά που εμπορεύεται, χωρίς να ξέρεις από πού προέρχεται το προϊόν, πόσο δυνατό είναι και τι έχει προστεθεί ή αφαιρεθεί από αυτό.

Από τις αρχές του 2017, η αστυνομία του Μάντσεστερ έχει λάβει περισσότερες από 1.300 καταγγελίες για χρήση Spice στο κέντρο της πόλης, για ένα ναρκωτικό που όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βίντεο «σε ξεγυμνώνει από την ανθρωπιά σου και από οτιδήποτε είσαι ως πρόσωπο».