Η τιμή της «προστασίας» των ΗΠΑ ανεβαίνει κατακόρυφα – Πληρώστε μας!

Manlio Dinucci
«Τις πλούσιες χώρες που προστατεύουμε -προειδοποίησε απειλητικά ο Τραμπ σε ομιλία του προς το Πεντάγωνο- ειδοποιήθηκαν όλες: θα πρέπει να πληρώσουν για τη προστασία μας».

Ο πρόεδρος Τραμπ -αποκαλύπτει η Bloomberg- θα παρουσιάσει το σχέδιο «Cost Plus 50», το οποία προβλέπει το ακόλουθο κριτήριο: οι συμμαχικές χώρες οι οποίες φιλοξενούν τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο έδαφός τους θα πρέπει να καλύπτουν πλήρως το κόστος τους και να πληρώσουν στις ΗΠΑ ένα επιπλέον 50% με αντάλλαγμα το «προνόμιο» να τις φιλοξενήσουν και ως εκ τούτου να «προστατεύονται» απ’ αυτές.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης να πληρώνουν οι χώρες υποδοχής τους μισθούς των Αμερικανών στρατιωτικών και το κόστος διαχείρισης των αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων που διατηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις χώρες αυτές. Η Ιταλία θα πρέπει να πληρώσει όχι μόνο τους μισθούς των περίπου 12.000 Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύονται στο έδαφος της, αλλά και το κόστος της διαχείρισης των F-16 και άλλων αεροσκαφών που σταθμεύονται από τις ΗΠΑ στο Αβιάνο και Sigonella, και το κόστος του έκτου Στόλου με έδρα τη Gaeta.

Σύμφωνα με το ίδιο κριτήριο, θα πρέπει επίσης να πληρώσει τη διαχείριση του στρατοπέδου Camp Darby, του μεγαλύτερου οπλοστασίου των ΗΠΑ εκτός μητέρας-πατρίδας και τη συντήρηση των αμερικανικών πυρηνικών βομβών που αποθηκεύονται στο Αβιάνο και Ghedi.

Δεν γνωρίζουμε πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να ζητήσουν από την Ιταλία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες φιλοξενήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, καθώς δεν γνωρίζουμε καν πόσο πληρώνουν σήμερα αυτές οι χώρες. Τα δεδομένα καλύπτονται από το απόρρητο μυστικό Άμυνας.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Rand Corporation, οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ καλύπτουν κατά μέσο όρο το 34% του κόστους των δυνάμεων και των βάσεων των ΗΠΑ στις επικράτειες τους. Αλλά δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το ετήσιο ποσό που πληρώνουν στις ΗΠΑ: η μόνη εκτίμηση – 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια – χρονολογείται πριν από 17 έτη.

Το ποσό που καταβάλλει η Ιταλία είναι συνεπώς μυστικό επίσης. Γνωρίζουμε μόνο ορισμένα επιμέρους ποσά: για παράδειγμα, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να προσαρμοστούν τα αεροδρόμια του Aviano και Ghedi για τα μαχητικά F-35 των ΗΠΑ και για τις νέες πυρηνικές βόμβες B61-12 τις οποίες θα αρχίσουν οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στην Ιταλία το 2020 και περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες στη ναυτικο-αεροπορική βάση της Sigonella εις βάρος της Ιταλίας. Στη Sigonella μόνο η Νας I, η διοικητική περιοχή και χαλάρωσης χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ, ενώ η Νας II, λειτουργικές υπηρεσίες, και ως εκ τούτου η πιο ακριβή, χρηματοδοτείται από το ΝΑΤΟ, και συνεπώς και από την Ιταλία .

Διαβάστε:  Ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος - Τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στον κόσμο

Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρο -προβλέπει ένας ερευνητής στην Rand Corp. – ότι με το σχέδιο «Cost Plus 50» το κόστος για τους συμμάχους «θα αυξηθεί στα ύψη». Μιλάμε για αύξηση κατά 600%. Θα προστεθεί στις στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες στην Ιταλία ανέρχονται σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως και προορίζονται να ανέλθουν σε περίπου 100, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ιταλικές κυβερνήσεις στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για δημόσιο χρήμα, από τις τσέπες μας, που αφαιρούνται από παραγωγικές επενδύσεις και τις κοινωνικές δαπάνες. Αλλά είναι πιθανό η Ιταλία να πληρώσει λιγότερα για τις δυνάμεις και τις βάσεις των ΗΠΑ που αναπτύσσονται στην επικράτειά της. Το σχέδιο «Cost Plus 50″ προβλέπει πράγματι μια » έκπτωση για καλή συμπεριφορά» υπέρ «των συμμάχων που ευθυγραμμίζονται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας ό, τι ζητούν».

Είμαστε βέβαιοι ότι η Ιταλία θα επωφεληθεί από μια μεγάλη έκπτωση επειδή, από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, παρέμεινε πάντοτε στα απόνερα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τον τελευταίο καιρό, στέλνοντας στρατεύματα και πολεμικά αεροπλάνα στην Ανατολική Ευρώπη με το πρόσχημα ότι θα συγκρατηθεί η «ρωσική απειλή». και ευνοώντας το αμερικανικό σχέδιο για την ταφή της συνθήκης INF για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, πυρηνικών πυραυλικών εγκαταστάσεων που στοχεύουν τη Ρωσία.

Δεδομένου ότι τα τελευταία θα γίνουν στόχοι πιθανών αντιποίνων, θα χρειαστούμε «προστασία» από άλλες δυνάμεις και βάσεις των ΗΠΑ. Τις οποίες θα πρέπει να πληρώσουμε, αλλά πάντα με την έκπτωση…

Έκδοση του il manifesto ilmanifesto
Μετάφραση από τα ιταλικά σε γαλλικά από MA P. infognomonpolitics
reseauinternational

Loading...