Η απειλή από την Τουρκία δεν είναι μόνο γεωπολιτική – Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται επαναστατικά σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, και που ολοένα και περισσότερο η οικονομία καθορίζει τις διεθνείς σχέσεις των κρατών, στην Ελλάδα η διεθνολογική έρευνα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη γεωπολιτική και εσχάτως ενεργειακή διάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τα ευρύτερα οικονομικά ζητήματα, οι εμπορικές σχέσεις, οι συνεργασίες και οι ανταγωνισμοί, ο αγώνας για μερίδια αγοράς, απουσιάζουν από την ατζέντα των περισσότερων διεθνολόγων στη χώρα μας.

Δυστυχώς, με το να μελετάμε συνεχώς τη γεωπολιτική διάσταση ή τα ενεργειακά, μας κάνει να χάνουμε ένα μεγάλο μέρος της εικόνας που θα πρέπει να έχουμε για το σημερινό επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και που αφορά το ευρύτερο πεδίο της οικονομίας και του εμπορίου. Εκεί θα ρίξει όλη του την προσοχή ο Ερντογάν και οφείλουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την επόμενη ημέρα με τους γείτονες…

Όταν οικονομία και εμπόριο γίνονται προβλήματα εθνικής ασφάλειας…

Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος, γιατί να ασχοληθούν οι διεθνολόγοι με ζητήματα οικονομίας και εμπορίου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

  Ι. ΜΑΖΗΣ: «Πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο, στη κυριολεξία»

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το ότι πλέον η οικονομία και όχι η γεωπολιτική θα ορίζουν ολοένα και περισσότερο το μέλλον των διακρατικών σχέσεων γενικά και των ελληνοτουρκικών ειδικότερα.

Ο δεύτερος λόγος απαντά στο γεγονός ότι συχνά ζητήματα οικονομίας και εμπορίου μπορούν να γίνουν απειλές εθνικής ασφάλειας.

Θα δώσω ένα παράδειγμα. Τουρκία, Αίγυπτος και Ελλάδα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για μερίδια τουριστικής αγοράς, την ώρα που ο τομέας του τουρισμού συνιστά και για τις τρείς χώρες πηγή πολύτιμου συναλλάγματος και εσόδων που ουσιαστικά κρατούν τις οικονομίες των χωρών αυτών ζωντανές. Μέχρι εκεί το ζήτημα αφορά τους εξειδικευμένους ερευνητές επί των ζητημάτων της οικονομίας και του τουρισμού.

Από την ώρα όμως που η Τουρκία βλέπει ότι για κάποιους λόγους χάνει μερίδια τουριστικής αγοράς από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, και φροντίζει μέσω των μεταναστευτικών ροών και των υποκινούμενών της Αδελφών Μουσουλμάνων να ακυρώσει τα όποια κέρδη στον τομέα αποκομίζει η Ελλάδα και η Αίγυπτος αντίστοιχα, τότε το ζήτημα παίρνει άλλη διάσταση και γίνεται αντικείμενο εθνικής ασφάλειας, που σαφώς αφορά τους διεθνολόγους.

Με τον Ερντογάν αποφασισμένο να ασχοληθεί με τα ζητήματα της προβληματικής οικονομίας του και με το γεγονός ότι θα επιδιώξει περισσότερες ακόμη εξαγωγές, το επόμενο βήμα της Τουρκίας θα είναι ένας σφοδρός ανταγωνισμός για μερίδια αγοράς και δίκτυα διανομής. Και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να πετύχει τους νέους στόχους της.

  Μύκονος: Αυξάνονται τα τουρκικά αλιευτικά! Τι δείχνουν τα νέα πλάνα από τη θάλασσα

Η Ελλάδα εξάγει ανταγωνιστικά προς την Τουρκία προϊόντα και υπηρεσίες. Δομικοί λόγοι δεν επιτρέπουν στην χώρα μας να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που της ανοίγονται από τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Άρα, απέναντι στις δυνατότητες της Τουρκίας, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει σημαντικά μερίδια που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει σχεδόν ως «κεκτημένα» στις αγορές.

Αν χαθούν οικονομικά και εμπορικά «κεκτημένα» της χώρας μας από την Τουρκία στις παγκόσμιες αγορές, τότε θα βρεθούμε όχι μόνο μπροστά σε μια νέα οικονομική κρίση, αλλά πολύ περισσότερο μπροστά σε μια νέα σοβαρή απειλή για την εθνική μας ασφάλεια.

Η παραπάνω αποτελεί μία προσέγγιση που δεν μπορούν εύκολα να κατανοήσουν οι συμβατικοί οικονομολόγοι, με αποτέλεσμα να ανοίγει νέο λαμπρό πεδίο έρευνας για τους διεθνολόγους που έχουν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό αντιληφθεί τη συνθετότητα του περιβάλλοντος ασφάλειας στην περιοχή μας.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

*Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος.
liberal.grLoading...