Ιμάμογλου: Κατάγομαι από την Τραπεζούντα όπου ακόμα μιλούν «Ρωμέικα»

Τι είπε σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, για τον Πόντο, την Τραπεζούντα και τα «Ρωμέικα»

Μιλώντας για τον Πόντο της Τουρκίας, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, τόνισε: «Από τη Μαύρη Θάλασσα είναι οικογένειες που μετανάστευσαν στην Ελλάδα επίσης. Από παλιά μέχρι τώρα ασφαλώς παρακολουθώ από πολύ κοντά την παράδοση, τη μουσική.

Το να εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη η ίδια κουλτούρα εκεί. Και μάλιστα είμαι από την Τραπεζούντα και υπάρχουν κάποια άτομα ενώσεων που έχουν δεσμούς με την Τραπεζούντα. Αυτά είναι ωραία πράγματα διότι οι η κουλτούρες είναι μόνιμες. Είναι πολύ πολύ αξιόλογο να αισθάνεσαι αυτή την κουλτούρα συνεχίζεται και στις δύο περιοχές.

Η πολιτιστική αδελφοσύνη και αυτές οι σχέσεις μεταξύ των χωρών είναι πλούτος για τις κοινωνίες. Ο “χορός” (το λέει ελληνικά) μου είναι ωραίος και έχουμε στιγμές με πολίτες της Ελλάδας που συναντηθήκαμε και κάνουν ωραίο ‘χορό’ (πάλι στα ελληνικά)», ανέφερε.

Ωστόσο αυτούς τους δεσμούς δεν τους ανακάλυψε από τα παιδικά του χρόνια σημειώνει στο ΚΥΠΕ. «Όχι από τα παιδικά μου χρόνια ή εκεί που γεννήθηκα αλλά αργότερα κατάλαβα ότι οι άνθρωποι που έχουν δεσμούς, που πηγαινοέρχονται, και αυτοί που πάνε εκεί και εκείνοι που έρχονται εδώ, οι πολιτιστικές συναντήσεις.

Αυτά τα παρακολουθούσα από μακριά αλλά σημαίνει ότι ως άνθρωποι της ίδιας περιοχής είναι αξιόλογο από συμβολικής άποψης το συναπάντημα του πολιτισμού και της μουσικής”, ανέφερε. Θυμάται όμως τα παιδικά του χρόνια:

“Ήμουν ένα παιδί σε χωριό στην αγροτική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με οικογένεια που ασχολείτο με την γεωργία. Κάναμε παραγωγή και καπνού και φουντουκιών αλλά σπούδασα στην πόλη. Αυτό διασφάλισε τη δημιουργία δεσμών μου με όλο το πνεύμα της Μαύρης Θάλασσας, τον αθλητισμό και τη μουσική της. Όντας από την Τραπεζούντα είναι πολύ σημαντικός και ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο.

Αυτός ο ενθουσιασμός που έδωσε η Μαύρη Θάλασσα επηρέασε και το πνεύμα μου μπορώ να πω. Πιστεύω ότι το ταλέντο μου να δημιουργώ σχέσεις με τους ανθρώπους εύκολα πηγάζει από το ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα σε εκείνο το μέρος που είναι φυσικό».

Πάντως ο ίδιος δεν μιλάει ελληνικά ή αρχαία ελληνικά όπως πολλές οικογένειες στην περιοχή του Πόντου, όπως μας αναφέρει.

“Υπάρχουν χωριά και οικογένειες στην Μαύρη Θάλασσα που μιλούν ‘ρωμέικα’. Αλλά το δικό μου χωριό ή η δική μου οικογένεια δεν μιλάει ‘ρωμέικα’. Υπάρχει μια εθνοτική γλώσσα στην Μαύρη Θάλασσα και αυτή η εθνοτική γλώσσα ομιλείται ακόμη.

Για παράδειγμα στην Τραπεζούντα υπάρχει σε κάποιες συνοικίες. Όχι όμως στο δικό μου χωριό, γι αυτό και δεν την ξέρω. Αν ήξερα θα σας μιλούσα τώρα αλλά δεν ξέρω”, ανέφερε εξηγώντας ότι στην περιοχή “ομιλείται μια γλώσσα, δεν την λένε ακριβώς ελληνικά, την λένε ‘ρωμέικα’ με τη γλώσσα του λαού. Αλλά εμείς ως οικογένεια δεν την ξέρουμε”.Loading...