Για την επιτακτική ανάγκη στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου κατά των τουρκικών σχεδίων στη Λιβύη αναφέρονται οι Ισραηλινοί.

Πιο συγκεκριμένα η Jerusalem Post γράφει:
«Ο ολοένα και αυξανόμενος τουρκικός ρόλος (σ.σ. στη Λιβύη) έχει φέρει σε πρώτο πλάνο τη συμμαχία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας σε αντιστάθμισμα των επιθυμιών της Τουρκίας στα ανατολικά της Μεσογείου.

Ωστόσο, η Ελλάδα και η Αίγυπτος δεν έχουν δείξει ότι είναι πρόθυμες να αντιμετωπίσουν την Τουρκία, καθώς δεν έχει εμποδιστεί η μεταφορά τουρκικών όπλων στη Λιβύη»

Ο άξονας Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Γαλλίας έχει από καιρό χαρακτηριστεί ως «συμμαχία του κακού» από την Άγκυρα.
Τώρα η ισραηλινή εφημερίδα αναφέρεται στο «επόμενο βήμα» που θα πρέπει να κάνει η συμμαχία αυτή, αρχής γενομένης με το διπλωματικό και στρατιωτικό σκέλος.

  Independent: «Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ - Οι Έλληνες θέλουν τη βοήθειά μας»

Ελλάδα και Αίγυπτος, όντας άμεσα εμπλεκόμενες στα δόλια σχέδια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, τοποθετούνται μοιραία στο επίκεντρο της άτυπης διαμάχης που έχει ξεσπάσει με τουρκική υπαιτιότητα στην περιοχή.

Η Jerusalem Post αναρωτιέται σε άρθρο της που μπορεί να φτάσει αυτή η τουρκική μεγαλομανία, θέτοντας την ερώτηση:

«Μετά τη Λιβύη τι ακολουθεί;» Σίγουρα τίποτα καλό πάντως για τα ελληνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το μήνυμα μίας 5μερούς συμμαχίας με την Ελλάδα στο επίκεντρο μπορεί να στάλθηκε πριν από μερικές μέρες στην Άγκυρα, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν δύναται να εμποδίσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ερντογάν στη Λιβύη.

  Οι Τούρκοι πάνε πάνω από φρεγάτες. Εμείς; Κόβουμε το γκαζόν!

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου ,Tariq Fahmy, στο αραβόφωνο Al-Monitor:

«Η πενταμελής συμμαχία πέτυχε να επιτύχει τον πρώτο της στόχο που ήταν να προκαλέσει τις ανησυχίες στην Τουρκία, κάτι που ήταν εμφανές στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο επιτέθηκε σε κάθε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στη συμμαχία»

Παρόλα αυτά η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα των κινήσεων σε ό,τι λαμβάνει χώρα γύρω από τη Λιβύη, καθώς πολύ απλά η Άγκυρα εδώ και μήνες έχει περάσει στις πράξεις, ενώ οι όμορες χώρες (Ελλάδα, Αίγυπτος) βρίσκονται ακόμη στα λόγια.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

el.grLoading...