Ιστορική συνάντηση. Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε στη Βόρεια Κορέα

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη, έπειτα από μία πρόσκληση της τελευταίας στιγμής που απηύθυνε ο Τραμπ, μέσω Twitter, ενώ ήταν ακόμη στην Οσάκα της Ιαπωνίας, το Σάββατο, για τη σύνοδο της ομάδας των G20. Μια συνάντηση που έρχεται μετά την αποτυχία της συνόδου των δύο ηγετών, στο Ανόι, τον Φεβρουάριο.

Η στιγμή που ο Τραμπ πάτησε στη Β. Κορέα
Αμέσως μετά την πρώτη χειραψία του με τον Κιμ, ο Τραμπ διέσχισε τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, σε μια ιστορική στιγμή. Γιατί έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που πατά στη Βόρεια Κορέα. Ο Τραμπ έκανε 20 βήματα εντός του εδάφους Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ. Λίγο νωρίτερα, ο Τραμπ είχε προαναγγείλει τη συνάντηση, αναφέροντας ότι θα κάνει απλά μια χειραψία και θα πει ένα «γεια» με τον Κιμ. Πάντως, μετά τη χειραψία, οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Παίρνοντας το λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τα ΜΜΕ για αρνητική κάλυψη της σχέσης του με τον Κιμ. «Αν δεν είχες εμφανιστεί ο Τυπος θα με παρουσίαζε με πολύ αρνητικό τρόπο, άρα μας έκανες και τους δύο να φαινόμαστε καλοί και το εκτιμώ» , είπε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη και συμπλήρωσε: «Το απολαμβάνω που βρίσκομαι μαζί σου»…

Ο Τραμπ του έστειλε πρόσκληση μέσω Twitter
Ολα ξεκίνησαν με τον προσφιλή τρόπο επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ, το Twitter. Ενώ ήταν ακόμη στη σύνοδο των G20 και έχοντας ήδη προγραμματίσει ότι αμέσως μετά θα πήγαινε στη Νότια Κορέα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να συναντηθούν.

«Επειτα από πολύ σημαντικές συναντήσεις, ιδιαίτερα με τον πρόεδρο της Κίνας Σι (Τζινπίνγκ), θα αναχωρήσω από την Ιαπωνία για την Νότια Κορέα (με τον πρόεδρο Μουν). Οσο θα είμαι εκεί, αν ο πρόεδρος Κιμ της Βόρειας Κορέας δει αυτό το μήνυμα, μπορώ να τον συναντήσω στα Σύνορα/ αποστρατικοποιημένη ζώνη απλά για να του σφίξω το χέρι και τον χαιρετίσω(;)», είχε γράψει ο Τραμπ στο tweet του το Σάββατο.

Μουν Τζάε-Ιν: «Σημαντικό ορόσημο» η συνάντηση Τραμπ-Κιμ
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε Ιν, που συνόδεψε τον Τραμπ στην αποστρατικοποιημένη ζώνη είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα «ως μεγάλης συμβολικής σημασίας» τα σχέδια για τη σύντομη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη κάνοντας λόγο για «σημαντικό ορόσημο». Τόνισε δε νιώθει «τα άνθη της ειρήνης να θάλλουν στην κορεατική χερσόνησο». Τραμπ και Μουν θα συνεχίσουν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τις προσπάθειες για έναν πλήρως επαληθεύσιμο πηρυνικό αφοπλισμό της Πιονγιάνγκ και ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Είναι η τρίτη συνάντηση του Τραμπ με τον Κιμ μετά την αποτυχημένη σύνοδο στο Βιετνάμ του Φεβρουαρίου. Έκτοτε δεν είχε σημειωθεί καμία πρόοδος στην κόντρα για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Μετά την πρώτη του σύνοδο στη Σιγκαπούρη το 2018 οι δύο πλευρές είχαν εκπέμψει θετικά σήματα με τον Κιμ να δηλώνει έτοιμος για «πλήρη αποπυρηνικοποίηση», αλλά μέχρι στιγμής να μην έχει προβεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή να ορίζει κάποιο χρονοδιάγραμμα.