Τότε ήταν που μίλησε τηλεφωνικά για τελευταία φορά με τον Ταγίπ Ερντογάν…

Η απόφαση του Ερντογάν να κάνει την Αγια-Σοφιά τζαμί, έχει προκαλέσει την οργή των Ελλήνων.
Έχουν ειπωθεί πολλά, μάθαμε επίσης την “άποψη” της Ρωσίας, της Γερμανίας και των άλλων, όμως υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα.

Και το βασικότερο: Εάν γνώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόθεση του Τούρκου προέδρου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις 26 Ιουνίου, από το… πουθενά, ανακοινώθηκε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, παρά το γεγονός πως όλο το προηγούμενο διάστημα, η Άγκυρα ήταν αρνητική.

Άλλωστε, θυμίζουμε πως ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δεν ήθελε ούτε να ακούσει το όνομα Μητσοτάκης.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Μόσχα, όπου συζήτησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις εξελίξεις στη Συρία, ανέφερε πως «η Ελλάδα καταδιώκει τους πρόσφυγες. Οι πόρτες μας δεν κλείνουν και δεν θα συζητήσουμε άλλο αυτό το θέμα. Οι Έλληνες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον πέντε άτομα στα σύνορα, με βάση όσα ξέρω ως τώρα. Επιπρόσθετα, βουλιάζουν βάρκες και η προσέγγισή τους είναι βίαιη».

  Γ. Τράγκας: To «βαθύ σύστημα» αποφασίζει ποια είναι η «είδηση» που πρέπει να βγει

Επίσης, στην ίδια συζήτηση, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω της μη ανθρωπιστικής στάσης της Ελλάδας. «Τα σύνορά μας δεν θα κλείσουν. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησε να συναντηθούμε στη Σόφια και να προσκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ημέρα που το πρότεινε, σημειώθηκαν δύο θάνατοι στα σύνορα. Δεν θέλω να βρεθώ στον ίδιο χώρο και να βρεθώ στην ίδια φωτογραφία με εκείνον. Προσπάθησαν αρκετά να με πείσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Αυτά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά».

Και φτάσαμε στις 26 Ιουνίου. Όταν “σκάει” η τηλεφωνική επικοινωνία.

Εκεί, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, αμφότεροι φέρεται να συζήτησαν τα εξής:

  • Ότι η ένταση δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί αν οι δύο πλευρές δεν συνομιλούν.
  • Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά «διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει. Η συγκυρία επιβάλει τη συνεννόηση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Αυτή όμως δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας».
  • Τέλος, βασικό θέμα συζήτησης Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν ζητήματα χαμηλής πολιτικής όπως η πανδημία και η αποκατάσταση τουριστικών και ταξιδιωτικών ροών ανάμεσα στις δύο χώρες υπό το φως και της σχετικής συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της ΕΕ και αφορά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων σε τρίτες χώρες.
  100 χρόνια από την δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη - Εκατοντάδες θεσσαλονικείς τον τίμησαν

Μήπως όμως σε αυτή την συνομιλία συζήτησαν και για την Αγια-Σοφιά; Γνώριζε δηλαδή από πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ο Ερντογάν θα την έκανε τζαμί ώστε να πιέσει περισσότερο τη χώρα μας σε διάφορα θέματα που αναζητάει λύσεις όπως π.χ. το… Αιγαίο;

Αυτές τις απαντήσεις οφείλει να τις δώσει το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Γιατί συζητούνται πολλά…

Βέβαια, ούτε που θέλουμε να σκεφτόμαστε ότι ένας Έλληνας πρωθυπουργός θα γνώριζε από πριν μια τέτοια απόφαση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει. Και να διαψεύσει. Γιατί όσο αυτή η “φήμη” αιωρείται, τότε πολλά μπορούν να ειπωθούν. Κατά της χώρα μας, φυσικά!

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

crashonline.grLoading...