Καλέστε τον Τούρκο πρέσβη και πείτε του: Αν σε δέκα μέρες δεν απελευθερώσετε τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, μάζευέ τα και δρόμο για Άγκυρα

Σε μια δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας, με την κυβέρνηση, το κράτος και το πολιτικό σύστημα να έχει τεράστιες ευθύνες για την εκατόμβη των νεκρών της πυρκαγιάς στο Μάτι τις οποίες με απίστευτο θράσος και υποκρισία αρνείται να αποδεχτεί και να αναλάβει..

και επειδή ένα άλλο δράμα είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης, παραθέτουμε μεταφρασμένο άρθρο της πολύ καλά ενημερωμένης δημοσιογράφου Ασλί Αϊντίντασμπας, ανταποκρίτριας της εφημερίδας Cumhuriyet στην Ουάσινγκτον, που μπορεί να μας φωτίσει και να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το χειρισμό της υπόθεσης Μητρετώδη και Κούκλατζη.

Το άρθρο αποδεικνύει ότι η Τουρκία αποσκοπεί να αποκομίσει τεράστια κέρδη μέσω της δίκης του πάστορα Μπράνσον, με ένα αστήρικτο κατηγορητήριο που επισύρει ποινή 20 ετών!

Και όλα αυτά από μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, κι ενώ ήδη έχει πετύχει ανάλογα κέρδη σε αντίστοιχο παζάρι με τη Γερμανία.

Άρα, όσοι περιμένουν την καλή βούληση ή την ελεημοσύνη του Ερντογάν, ειδικά εκείνοι που έχουν αποκηρύξει μετά βδελυγμίας τη διπλωματία της κότας, και επειδή η Ελλάδα δεν έχει να δώσει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ στην Τουρκία, καλό είναι να ανακαλύψουν και να εφαρμόσουν τη διπλωματία του κόκορα.

Να αφήσουν τα βρόμικα παζάρια που κάνουν στη Θράκη και να καλέσουν τον Τούρκο πρέσβη, δηλώνοντάς του ότι αν δεν τερματιστεί εντός δεκαημέρου η παράνομη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, να τα μαζεύει και να φεύγει για Άγκυρα. Αυτή είναι υπερήφανη πατριωτική διπλωματία και όχι τα βρόμικα παζάρια στις πλάτες της Θράκης, ούτε τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες Ελλήνων ποντιακής καταγωγής, για να ικανοποιήσουμε αλλότρια αντεθνικά συμφέροντα.

Πάρε τον πάστορα, δώσε την Halkbank (της Ασλί Αϊντίντασμπας, στην εφ. Cumhuriyet)
Δεν είναι μυστικό ότι η υπόθεση του φυλακισμένου Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον έχει μετατραπεί σε ένα σκληρό παζάρι μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας. Την Τετάρτη, με μια απόφαση-έκπληξη, ο Μπράνσον βγήκε από τη φυλακή και είναι πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Την ίδια στιγμή η μετοχή της Halkbank εκτοξεύθηκε στα ύψη, κερδίζοντας σε μία μέρα 16%. Οι αγορές δεν είναι ανόητες. Μυρίστηκαν ότι υπάρχει συμφωνία. Ο κατ’ οίκον περιορισμός του Μπράνσον μπορεί να σημαίνει την απελευθέρωση και έλευση στην Τουρκία, το φθινόπωρο, του φυλακισμένου για την υπόθεση Ζαράμπ, Χακάν Ατίλα, υψηλόβαθμου στελέχους της Halkbank.  Nasıl mı? Anlatayım…

Ο Μπράνσον βρίσκεται στη φυλακή δύο χρόνια με ένα κατηγορητήριο άλλα αντ’ άλλων, και με βάση μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων. Ζει στην Τουρκία επί 23 χρόνια ως πάστορας μιας εκκλησίας με μικρό αριθμό προτεσταντών. Όμως μετά το πραξικόπημα οι εισαγγελείς μας όρμησαν στην εκκλησία σαν ταύροι σε υαλοπωλείο, και συνέλαβαν τον πάστορα και τρεις πρόσφυγες Κούρδους της Συρίας με την κατηγορία της απόπειρας «ίδρυσης του Κουρδιστάν».

Στην τελευταία συνεδρία της δίκης του, ένας προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε ότι ο πάστορας εκτύπωσε Ευαγγέλιο με το λογότυπο του ΡΚΚ και υπέδειξε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τα στρατόπεδα των Κούρδων της Συρίας, για να στείλουν εκεί οπλισμό. Για τέτοια δίκη μιλάμε. Όμως αυτά δεν έχουν σημασία.

Ο ταλαίπωρος ο πάστορας έπεσε θύμα του παζαρέματος μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Ο Μπράνσον έγινε σύμβολο για τους συντηρητικούς χριστιανούς των ΗΠΑ, και από τη μια το Κογκρέσο και από την άλλη ο ΥΠΕΞ Πομπέο, που είναι κι αυτός ευαγγελικός, πίεζαν για την απελευθέρωσή του. Φυσικά πίεζε και ο Λευκός Οίκος. Η υπόθεση τείνει να μετατραπεί σε ένα δεύτερο «Εξπρές του μεσονυχτίου» για την Τουρκία, ενώ ο Τραμπ κάθε τρεις και μία ρωτάει τον Ερντογάν για τον Μπράνσον.

Στην πραγματικότητα η Άγκυρα είναι έτοιμη να απελευθερώσει τον Μπράνσον, όμως θέλει ανταλλάγματα από την Ουάσινγκτον. Όπως αντιλαμβανόμαστε, η Τουρκία μοιάζει να έχει παγιδευτεί και επιδιώκει μια λύση παρόμοια με την υπόθεση του Ντενίζ Γκιουζέλ και τη Γερμανία.

Πριν από την έναρξη της δίκης, τον Μάιο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στους Αμερικανούς ότι «μετά τις εκλογές τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα» για την υπόθεση Μπράνσον. Όσοι παρακολουθούν το θέμα, περίμεναν την απελευθέρωσή του μετά τις εκλογές.

Με βάση τους διπλωματικούς κύκλους, υπήρχε μια προσδοκία ο Μπράνσον να αποφυλακιστεί στη συνεδρία της 18ης Ιουλίου και οι ΗΠΑ θα έστελναν τον Χακάν Ατίλα στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα συμφωνίας των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Όμως στις 18 Ιουλίου έγινε η έκπληξη. Άτομο στην Ουάσινγκτον, που είναι σε θέση να γνωρίζει, ισχυρίζεται ότι ενώ ήταν έτοιμο αεροσκάφος να παραλάβει τον Μπράνσον από τη Σμύρνη για τις ΗΠΑ, «η Τουρκία έβαλε στο τραπέζι νέα αιτήματα». Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς έγινε, ούτε πώς προέκυψε ο κατ’ οίκον περιορισμός… Είναι προφανές ότι το παζάρεμα συνεχίζεται.

Ο κατάλογος των αιτημάτων της Άγκυρας είναι μακρύς:

  • Δεν θέλει να έχει κυρώσεις για την προμήθεια των S-400.
  • Θέλει να ξεπεραστεί το εμπόδιο του Κογκρέσου για την παραλαβή των F-35.
  • Δεν θέλει να υποστεί σοκ η τουρκική οικονομία σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, με οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Halkbank που αναμένονται το φθινόπωρο.
  • Θέλει να εξαιρεθεί των κυρώσεων που θα επιβληθούν το επόμενο διάστημα στο Ιράν.

Αυτός είναι ο κατάλογος και η Τουρκία θέλει να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματά της, παζαρεύοντας τον Μπράνσον με την Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Η επόμενη δικάσιμος του Μπράνσον είναι τον Οκτώβριο. Τις τελευταίες σκηνές του έργου θα τις δούμε όταν ο Αμερικανός πάστορας επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στις ΗΠΑ και όταν ο Χακάν Ατίλα πετάξει για Τουρκία.

pontos-news