Ένα κλειστό όχημα τύπου Van βρίσκεται στη Κύπρο και μπορεί να παρακολουθεί κινητά τηλέφωνα και επικοινωνίες από δίκτυα όπως το Viber και το What’s app. To όχημα ανήκει σε πρώην πράκτορα των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ο οποίος παρέχει υπηρεσίες σε ιδιώτες και κράτη.

Το όχημα διαθέτει τεχνολογία αιχμής και μπορεί να χακάρει κάθε ηλεκτρονική συσκευή σε ακτίνα 500 μέτρων. Σε ρεπορτάζ του Forbes παρουσιάζεται ο ιδιοκτήτης της εταιρείας παρακολουθήσεων ο οποίος εξηγεί τις δυνατότητες του εξοπλισμού του οχήματος. Υπάρχουν σημαντικά και σοβαρά ερωτηματικά για εμπλοκή της εταιρείας και θυγατρικών της στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία, την παρακολούθηση Ισραηλινού αξιωματούχου στο Λονδίνο και την παρακολούθηση αξιωματούχων της Νιγηρίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε δήλωση του αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα ο συγκεκριμένος εξοπλισμός έχει τεράστιες, ανεξέλεγκτες ουσιαστικά δυνατότητες, αφού μπορεί να εισβάλλει σε τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές από απόσταση εκατοντάδων μέτρων, να υποκλέπτει υλικό και συνδιαλέξεις, να αναγνωρίζει ανθρώπινη φωνή, να λειτουργεί τις συσκευές στη θέση του ιδιοκτήτη τους. Για το λόγο αυτό διατυπώνει σειρά ερωτημάτων

1. Πώς και γιατί βρίσκεται στην Κύπρο ένα τέτοιο μηχάνημα; 2. Πώς και κατόπιν ποιου ελέγχου εκτελωνίστηκε; 3. Στη βάση ποιας νομοθεσίας λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες; 4. Με ποιου την άδεια παρακολουθεί ποιους; 5.Έναντι ποιων στράφηκε η λειτουργία του μέχρι σήμερα;

Κατά τον κ. Κυπριανού η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δώσει απαντήσεις και να λογοδοτήσει στους πολίτες. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους οφείλουν να ενεργήσουν τάχιστα, να κατάσχουν τον συγκεκριμένο εξοπλισμό και να εμποδίσουν τη λειτουργία του μέχρι διερευνηθεί η νομιμότητα και η σκοπιμότητα της δράσης του.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter


Loading...