Η απαγκίστρωση των ΗΠΑ από την Συρία και η ταυτόχρονη ένταση των προκλήσεων της Τουρκίας και στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αποδεικνύει κατά τον καθηγητή γεωπολιτικής στην Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνο Γρίβα, ότι αποδυναμώνει το επιχείρημα, ότι μεγάλοι παίκτες ισχύος θα προστατέψουν Ελλάδα και Κύπρο, αν αυτές ταυτιστούν απόλυτα μαζί τους, όπως είπε στον 98.4

Κατά τον ίδιο τον κ. Γρίβα, επειδή μαθηματικά μια κορύφωση της σύγκρουσης με την Τουρκία με οποιοδήποτε τρόπο, είναι αναπόφευκτη σταδιακά, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την άλλη πλευρά, ότι τυχόν υπέρβαση της κόκκινης γραμμής θα σημαίνει απρόβλεπτες εξελίξεις για όλους, είναι μια ολιστική στρατηγική αποτροπής όχι μόνο προς Ανατολάς, αλλά σε όλο το εύρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

  Η καθηγήτρια Ιστορίας Μ. Ευθυμίου ανακοίνωσε την παραίτηση της από την Επιτροπή 2021

«Οι τελευταίες εξελίξεις, η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία και η συμφωνία για τους Πάτριοτ στην Τουρκία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν το ρόλο του τοποτηρητή της περιοχής στην Τουρκία.
Η άποψη ότι κατά κάποιο τρόπο το Ισραήλ θα παίξει το ρόλο προστάτη και στρατιωτικού προστάτη για την Ελλάδα και την Κύπρο, να κάνουν δηλαδή ότι δεν κάνουν οι ΗΠΑ, είναι και αυτό είναι φενάκη», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Γρίβας.

«Νομοτελειακά θα κινηθούμε σε πολύ πιο επικίνδυνες καταστάσεις στο μέλλον. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να επενδύσουμε στον εαυτό μας και να οικοδομήσουμε μια αποτρεπτική στρατηγική. Ειναι δεδομένο κατά την αποψή μου ότι κινούμαστε σε μια κατεύθυνση η οποία σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε εντονότατη σύγκρουση την Ελλάδα με την Τουρκία. Αν αυτή οδηγηθεί σε πόλεμο ή σε παράδοση της Ελλάδας θα το δούμε. Γι΄αυτό λέω ότι χρειαζόμαστε μια δραστική ενίσχυση των μαχητικών και αποτρεπτικών ικανοτήτων».

  Έβρος! Γιατί 400 αστυνομικοί μετακινούνται ξανά στα σύνοραLoading...