Βγήκε στην επίθεση ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Αν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους για άρση των κυρώσεων κατά της Νότιας Κορέας η τελευταία θα αλλάξει την πολιτική στα πυρηνικά…

Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ απηύθυνε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του – Ζητά άρση κυρώσεων, ειδάλλως θα αλλάξει πολιτική στην αποπυρηνικοποίηση.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ απηύθυνε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ζητώντας να μπει τέλος στο καθεστώς των κυρώσεων.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διεμήνυσε ότι είναι αφοσιωμένος στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, ωστόσο θα αλλάξει πολιτική εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν το καθεστώς των κυρώσεων.

Οι δηλώσεις έγιναν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, κι ενώ πέρυσι, ο Κιμ συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουν το ζήτημα. Ωστόσο μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα της συνάντησης είναι πενιχρά.

  Η Τουρκία μετατρέπεται σε περιφερειακή δύναμη και η Ελλάδα αδρανεί

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα είναι μια παράδοση που κρατά από τον παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν, ιδρυτή του καθεστώτος.

Με αυτό, ο Κιμ απευθύνεται στο εγχώριο ακροατήριο και τα προηγούμενα χρόνια εστίασε σε ζητήματα οικονομίας. Ωστόσο, οι διεθνείς παρατηρητές το αναλύουν προσεκτικά για να δουν τις προθέσεις του βορειοκορεάτη ηγέτη σε διεθνή ζητήματα.

«Εάν οι ΗΠΑ δεν κρατήσουν την υπόσχεση που έκαναν μπροστά σε όλον τον κόσμο… και επιμείνουν στις κυρώσεις και τις πιέσεις κατά της χώρας μας, μπορεί να μείνουμε χωρίς επιλογή από το να σκεφτούμε έναν νέο τρόπο να προστατεύσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα εθνικά μας συμφέροντα», ανέφερε.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η δήλωση του Κιμ Γιονγκ Ουν σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα αναμένει δράσεις από τις ΗΠΑ το 2019 και εάν κάτι τέτοιο δεν γίνει, τότε η προσωρινή παύση των πυρηνικών δοκιμών θα μπορούσε να σταματήσει.

  Ηχηρή παρέμβαση για το θέμα της Αγίας Σοφίας έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Καλωσορίζει η Νότια Κορέα το διάγγελμα του Κιμ

Πάντως, το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν καλωσόρισε το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ως ένα σημάδι για την δέσμευσή του να επιλύσει την κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ στη Νότια Κορέα επικαλούμενα την σχετική δήλωση.

Το πρακτορείο Yonhap μετέδωσε ότι το προεδρικό γραφείο δήλωσε ότι το διάγγελμα αυτό, αντανακλά την επιθυμία του Κιμ για την ανάπτυξη των σχέσεών του, τόσο με την Σεούλ, όσο και με την Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

«Η σθεναρή δέσμευση του προέδρου Κιμ αναμένεται ότι θα έχει θετική επιρροή στην επίλυση του προβλήματος στην Κορεατική Χερσόνησο με ομαλό τρόπο, κατά τη νέα χρονιά», επεσήμανε εκπρόσωπος του Νοτιοκορεάτη προέδρου.Loading...