«Θα διαπιστώσουμε τους επόμενους μήνες αν το θέμα του Έβρου είναι τεχνικό ή εξελιχθεί σε διασυνοριακό», τονίζει ο διεθνολόγος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κ.Φίλης.

«Αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Από το πιο επιθετικό μέχρι το ηπιότερο», δηλώνει ως προς τη στάση της Τουρκίας έναντι της χώρας μας, με συνέντευξή του στο ieidiseis.

Παράλληλα, τονίζει πως «η Τουρκία κρίνει πως μία διμερής εφ’όλης της ύλης διαπραγμάτευση, χωρίς την παρέμβαση τρίτων, την ευνοεί, διότι οι συντελεστές ισχύος είναι υπέρ της» και συνεπώς επιδιώκει να σύρει την Ελλάδα σε αυτή.

  Ναυμαχίες επί χάρτου από την Τουρκία – Η τακτική του «θερμού καλοκαιριού»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η τοποθέτησή του για τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στον Έβρο, καθώς επισημαίνει πως «θα διαπιστώσουμε τους επόμενους μήνες αν το θέμα είναι τεχνικό ή εξελιχθεί σε διασυνοριακό».

«Δεδομένα, η Τουρκία θα ήθελε να αναστείλει τη συνολική κατασκευή του φράχτη, ενώ το τεταμένο κλίμα καθώς και οι κομμένοι δίαυλοι επικοινωνίας δυσκόλεψαν περαιτέρω την κατάσταση.

Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι στην παραμικρή ευκαιρία η Άγκυρα σπεύδει να επαναφέρει τη θέση της περί ανάγκης επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter
  Σύμπλεγμα Καστελορίζου: Χάραξη ΑΟΖ και η ξεχασμένη νήσος Στρογγύλη

ieidiseis.grLoading...