Στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται από χθες το απόγευμα το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, με την Τουρκία να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Οι οποίες όμως δεν θα μείνουν αναπάντητες από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η παρουσία του Γιαβούζ έχει προκαλέσει συναγερμό στη Λευκωσία, με την κυβέρνηση της Κύπρου να εκδίδει οργισμένη ανακοίνωση κατά της Τουρκίας και να ετοιμάζει εντάλματα σύλληψης για εργαζόμενους στο τουρκικό γεωτρύπανο!

Σύμφωνα με το Sigmalive, από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης είναι διαδοχικές οι συσκέψεις στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών για το πως θα αντιμετωπιστεί η άνευ προηγουμένου τουρκική παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά από το 2011 που ξεκίνησαν οι τουρκικές προκλήσεις σε θαλάσσιες περιοχές οριοθετημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία, τουρκικό γεωτρύπανο εισβάλει σε τεμάχιο της ΑΟΖ το οποίο μάλιστα έχει παραχωρηθεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στην κοινοπραξία ΕΝΙ (ιταλική) – TOTAL (γαλλική). Συνοδεύεται από δυο πολεμικές φρεγάτες.

  Πρωτοφανές – Η ΑΟΖ του Καστελόριζου έχει χαθεί... η Ελλάδα με την στάση της, συναινεί στην διεκδίκηση από την Τουρκία

Η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα και σε συνεννόηση με το Παρίσι και τη Ρώμη, έχει επικοινωνήσει με τις εταιρίες, έχει κάνει διαβήματα, έχει εκδώσει NAVTEX χαρακτηρίζοντας κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου τις ενέργειες του Γιαβούζ και προτίθεται να εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης για άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή παρέχουν υπηρεσίες ή υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του Γιαβούζ.

Οργή Λευκωσίας: Πάρτε τα πλοία σας και φύγετε!

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση κατά της Τουρκίας, καταδικάζοντας με πιο έντονο τρόπο την πρόκληση της Άγκυρας και την αποστολή του Γιαβούζ για γεώτρηση, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Η επαπειλούμενη γεώτρηση συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Κύπρος κατηγορεί την Τουρκία πως παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και διαμηνύει πως «η εξερεύνηση ή/και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

  Σοβαρή κλιμάκωση: Μπορεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ να γίνει αιτία ρωσοτουρκικού πολέμου;

Η Τουρκία περιφρονεί τις εκκλήσεις να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, σημειώνει η Λευκωσία και κάνει λόγο για «άλλη μια επιβεβαίωση της απροκάλυπτα προκλητικής και κατ’ εξακολούθηση παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας», η οποία δεν διστάζει «να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αφού καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες και να αποσύρει τα γεωτρύπανά της και τα σεισμικά της πλοία από την κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος τονίζει πως «οι απροκάλυπτες απειλές και οι τακτικές εκφοβισμού συνιστούν πρακτική άλλων εποχών».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Πηγή: SigmaliveLoading...