Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, Μοχάμεντ Σιάλα, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Λιβύη και η Τουρκία έχουν υπογράψει συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ωστόσο, οι δύο χώρες δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα που να τις συνδέουν άμεσα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, με αποτέλεσμα η παράνομη συμφωνία να απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της Μεσογείου. Η Αθήνας αντέδρασε άμεσα με σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, αλλά και προσωπική θέση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Τρίπολης (GNA), του Μοχάμεντ Σιάλα, είναι πανομοιότυπα με αυτά που έγραψε ο Τούρκος ναύαρχος Cihat Yayci στο αμφιλεγόμενο βιβλίο του, γεγονός που αποδεικνύει τις «βρώμικες» συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης. Το εν λόγω βιβλίο, γραμμένο στα τουρκικά, δηλώνει ότι η Λιβύη έχει ναυτιλιακά σύνορα με την Τουρκία στη Μεσόγειο Θάλασσα βασισμένη στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας οι οποίες ορίζονται σύμφωνα με μια μονομερή ερμηνεία του άρθρου 74 του Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών που υπεγράφη στη Τζαμάικα το 1982. Με αυτή τη μονομερή ερμηνεία του Δικαίου της Θάλασσας, η Τουρκία σκοπεύει να ελέγξει τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, η αξία των οποίων αγγίζει τα 3 τρισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.

  ΟΗΕ: Βέτο Ρωσίας - Κίνας στο σχέδιο χορήγησης βοήθειας σε Σύρους μέσω Τουρκίας


Το βιβλίο του Τούρκου ναύαρχου

Σχολιάζοντας την ομιλία του Σιάλα στο κανάλι της Λιβύης Αλ-Αχαρ, ο Λίβυος ερευνητής και νομικός εμπειρογνώμονας Τζαμάλ Σαλούφ δήλωσε στο Al Marsad ότι η συμφωνία αυτή είναι μια σαφής αναγνώριση της τουρκικής Κύπρου, τονίζοντας ότι αυτό το βήμα θα ωθήσει τη Λιβύη σε έναν proxy war με την Ελλάδα.

Ο Σαλούφ εξήγησε ότι η συμφωνία αυτή είναι μια απόπειρα της Τουρκίας να εμποδίσει την κατανομή των φυσικών αερίων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου με την Αίγυπτο. Προσθέτει ότι απειλεί επίσης τα συμφέροντα της Ιταλίας και της Μάλτας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δικαστική διαμάχη που μπορεί να κλιμακωθεί σε μια πλήρη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ αυτών των μεσογειακών χωρών. Δήλωσε ότι ο επικεφαλής του GNA της Τρίπολης, Fayez al-Sarraj, έχει εμπλέξει αποτελεσματικά τη Λιβύη στα συνεχιζόμενα μεσογειακά προβλήματα θαλάσσιας οριοθέτησης.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter
  Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έχουμε διαφορετική αντίληψη για το Δίκαιο της Θάλασσας από την Τουρκία

Ο Σαλούφ πρότεινε να δημιουργηθεί αμέσως μια αρμόδια νομική ομάδα για να μελετηθεί η πιθανότητα να διασωθεί η Λιβύη από οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με την υπογραφή της παράνομης συμφωνίας από τον Fayez al-Sarraj. Ζήτησε να κηρύξει το Sarraj και την κυβέρνησή του ανίκανες και να τους εμποδίσει να εκπροσωπήσουν τη Λιβύη και να υπογράψουν οποιεσδήποτε διεθνείς συμφωνίες. Συνέχισε τονίζοντας ότι ο GNA είχε σπαταλήσει δημόσιους πόρους του λαού της Λιβύης σε παρόμοιες παρορμητικές κινήσεις που πιθανόν είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη Λιβύη και στην περιοχή.Loading...