“Πυρετός” για τον “μαύρο χρυσό” στην Ελλάδα, καθώς έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έρευνα υδρογονανθράκων σε τουλάχιστον 10 περιοχές της χώρας. Πολυεθνικές εταιρείες-κολοσσοί, όπως η Total, η ExxonMobil, η Repsol, η Edison, συµµετέχουν κοινοπρακτικά στη διερεύνηση του ελληνικού υπεδάφους, µε την προσδοκία σηµαντικών ανακαλύψεων.

Πρίνος- Κατάκολο
Αυτήν τη στιγµή σε παραγωγή συνεχίζουν να παραµένουν µόνο τα κοιτάσµατα του Πρίνου, όπου από την αρχή του έτους µπήκε σε παραγωγή και το «Πεδίο Ε». Ωστόσο, σε φάση ανάπτυξης βρίσκεται και το διαπιστωµένο από παλιά κοίτασµα του Κατακόλου, ενώ την ίδια στιγµή έχουν προχωρήσει σηµαντικά οι αρχικές έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου στις αρχές του 2020 τα ΕΛΠΕ θα κάνουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

Στη διαδικασία των σεισµικών ερευνών βρίσκεται και η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, µε τις εργασίες να έχουν προς το παρόν σταµατήσει λόγω του χειµώνα.

Περιοχές στις οποίες έχουν ήδη υπάρξει παραχωρήσεις και έχουν υπογραφεί και επικυρωθεί οι συµβάσεις είναι, στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Αρτα-Πρέβεζα, η Αιτωλοακαρνανία και η Βορειοδυτική Πελοπόννησος, και στη θάλασσα το οικόπεδο 2 στο Βόρειο Ιόνιο και -από πολύ παλιά- το Θρακικό Πέλαγος, όπου τα ΕΛΠΕ σε συνεργασία µε την CALFRAC αναζητούν τρόπους επαναδραστηριοποίησης.

  Άφησαν και τη μητέρα του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ χωρίς δουλειά…

Υπάρχουν, τέλος, τέσσερις θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες έχουν µονογραφηθεί οι παραχωρήσεις, αλλά αναµένεται να κυρωθούν το επόµενο διάστηµα από τη Βουλή.

Πρόκειται για τα πολύ βαθιά νερά δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου τα ΕΛΠΕ «έφεραν» την Total και την ExxonMobil, το οικόπεδο στο Ιόνιο που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Repsol και ΕΛΠΕ και, τέλος, το οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, από τον προηγούµενο γύρο παραχωρήσεων, που βρίσκεται και αυτό στην τελική φάση.

Την ίδια στιγµή, η Ε∆ΕΥ (Ελληνική ∆ιαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων) προετοιµάζεται να «βγει» στις διεθνείς αγορές προς αναζήτηση ενδιαφεροµένων για νέες περιοχές, από εκείνες, επί της ουσίας, που είχαν παραµείνει αδιάθετες σε προηγούµενους κύκλους παραχωρήσεων και των οποίων τα στοιχεία και δεδοµένα έχουν αναλυθεί εκ νέου και εµπλουτιστεί, µε στόχο να κινητοποιηθεί νέο επενδυτικό ενδιαφέρον.

  Εξαγριωμένοι "Μετανάστες" σε ξενοδοχείο της Φλώρινας προπηλάκισαν Κοινωνική Λειτουργό επειδή άργησε η καταβολή του μισθού τους

Ηδη, στις 18 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσµία για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισµό της Ε∆ΕΥ για την εκπόνηση της στρατηγικής µελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της περιοχής νοτίως της Κρήτης.

Πρόκειται για θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται ανατολικότερα των περιοχών που παραχωρήθηκαν στις Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Υπάρχουν κοιτάσµατα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα; Αυτό είναι βέβαιο, απαντούν οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται επί χρόνια στον τοµέα – και δεν αναφέρονται µόνο σε αυτά που βρίσκονται σε παραγωγή ή στα διαπιστωµένα από παλαιότερες έρευνες.

Η μεγάλη ευκαιρία

Η βεβαιότητά τους αφορά την επεξεργασία των γεωλογικών στοιχείων που είναι διαθέσιµα από τις σεισµικές έρευνες, τις πρόσφατες και του παρελθόντος. Ουδείς ωστόσο από τους σοβαρούς επιστήµονες µπορεί να µιλήσει µε ασφάλεια για το πόσο µεγάλα είναι τα κοιτάσµατα αυτά και το πόσο εκµεταλλεύσιµα είναι, πριν να γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις.

Εκείνο που καθίσταται σαφές είναι ότι η χώρα βρίσκεται, έπειτα από δεκαετίες, µπροστά σε µια σηµαντική πιθανότητα να βρει αξιόλογα κοιτάσµατα.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Hellas-now.comLoading...