Το ΓΕΑ ετοιμάζει μελέτη για 5ης γενιάς μαχητικά F-35A

Την ώρα που χτίζεται διαρκώς το οπλικό μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, το Επιτελείο που δεν σταματά να εργάζεται κάτω από τις κατευθύνσεις που δίνει το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει εστιάσει και στην προετοιμασία του εδάφους της 5ης γενιάς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ.Σ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Η βουλή αυτό το διάστημα έχει εγκρίνει προγράμματα που εκτοξεύουν τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα όπλα που πήραν το πρώτο πράσινο φως δημιουργούν έναν ιδιαίτερα ισχυρό αεροπορικό στόλο με σημαντικές δυνατότητες οι οποίες φτάνουν μεν αλλά με καθυστέρηση στην Πολεμική Αεροπορία

«Αν όχι τώρα, τότε πότε λένε;» Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας που «διαβάζουν» τις αλλαγές μέσα από τις εκατοντάδες συμμετοχές των πολεμικών μοιρών σε ασκήσεις στο εξωτερικό, αλλά και τις μετέπειτα αναφορές των αεροπόρων για το πως διαμορφώνεται το αεροπορικό «τοπίο» όταν υπάρχει το ιπτάμενο κέντρο διοίκησης που είναι το F-35.

  θα αντικαταστήσουν το Ιντσιρλίκ η ΗΠΑ με την αμερικανική βάση στη Θεσσαλία;

Μάλιστα αυτές τις μέρες οι ιπτάμενοι της 336 Μοίρας μαζεύουν πολύτιμες εμπειρίες από την Blue Flag στην οποία μετέχουν τα Ισραηλινά F-35.

Σίγουρα η αναμονή της αναβάθμισης των F-16 Block 50 (σ.σ. που θεωρείται ένα μικρό αλλά ουσιώδες πρόγραμμα) είναι ένας αναγκαίος και επιβεβλημένος εκσυγχρονισμός διότι εκτός από ποιοτικά μαχητικά που θέλει η Ελλάδα, πρέπει απέναντι στην Τουρκία να έχει πάντοτε διαθέσιμους αριθμούς αεροσκαφών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Τα 38 «50άρια» ανεβάζουν το επίπεδο της δικτυοκεντρικής επαφής των αεροσκαφών στα 122 από 84 που είναι στην αναβάθμιση των Viper κι αυτό σημαίνει πως η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να διαθέτει μια διαλειτουργική ραχοκοκαλιά.

  θα αντικαταστήσουν το Ιντσιρλίκ η ΗΠΑ με την αμερικανική βάση στη Θεσσαλία;

Από την MDCA στην 5η γενιά…

Από την άλλη πλευρά το αεροπορικό Επιτελείο αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει το έδαφος να ξεκινήσει η απαραίτητη διαδικασία και για την 5η γενιά. Ιδίως τώρα που οι γεωπολιτικές συνθήκες μετά την υπογραφή της MDCA και τις συζητήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του κινήθηκαν και γύρω από το F-35.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Διαβάστε την συνέχεια