Προς συμφωνία Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας – μαμούθ για το μεγαλύτερο αμυντικό project στην ιστορία της Ευρώπης βρίσκονται Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Οι υπουργοί Άμυνας των τριών κρατών αναμένεται να συναντηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να επιλύσουν τα όποια εκκρεμή ζητήματα και να ανάψουν το «πράσινο» φως στην έναρξη του project, αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, το φιλόδοξο πρόγραμμα προβλέπει την παραγωγή και κατασκευή προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών Eurofighters, τα οποία θα αναπτυχθούν από κοινοπραξία ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως οι Dassault Aviation, Airbus, Indra κ.α.

  2.000 Γάλλοι στρατιωτικοί σε Ε.Μακρόν: «Θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος & θα επέμβουμε»

Απώτερος στόχος είναι η σταδιακή αντικατάσταση του «στόλου» των γαλλικών Rafale από το 2040 και μετέπειτα.

Αυτή την στιγμή, το σημείο τριβής ανάμεσα στις τρεις χώρες είναι τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του προγράμματος, με τη Γερμανία να ζητεί απεριόριστη πρόσβαση στα αποτελέσματα του -από κοινού χρηματοδοτούμενου- ερευνητικού τμήματος.

Συμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, μάλιστα, η ισότιμη συμφωνία για την χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, κατά τρόπο που γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων χωρών, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για το Βερολίνο.

  O Eρντογάν δηλώνει πως θα κινηθεί εναντίον του Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα μετά τα γεγονότα στο Al-Aqsa

Μόλις υπάρξει ολική συμφωνία, τότε το project θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, με τη Γερμανία να θέτει ως στόχο την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

moneyreview.gr με πληροφορίες από ReutersLoading...