Το σκόρδο θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά θεραπευτικά βότανα στο κόσμο, βοηθάει όμως στην προστασία από τον Κορωναϊό;

Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να βοηθήσει στην πρόληψη μόλυνσης με το νέο κορωναϊό; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απαντάει!

Το σκόρδο είναι ένα υγιεινό βότανο που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία από το σημερινό ξέσπασμα επιδημία του κορωναϊού ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από τον κορωναϊό.

Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και έχει μια σειρά ευεργετικών ιδιοτήτων για την υγεία.

Περισσότερο απ’ όλες έχει μελετηθεί η επίδρασή του στις καρδιαγγειακές παθήσεις και ειδικότερα στη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, την πρόληψη της θρόμβωσης και τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.

Η πρόσληψη σκόρδου έχει επίσης ερευνηθεί ως προς τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου, ειδικά της γαστρεντερικής οδού (εντέρου και στομάχου). Οι επιδημιολογικές έρευνες συσχετίζουν την αυξημένη κατανάλωση σκόρδου με το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συμπεριλαμβάνει το σκόρδο στις τροφές με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Έχει επίσης αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιασθματική δράση, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το σκόρδο περιέχει περισσότερες από 200 χημικές ενώσεις, τα περισσότερα οφέλη του όμως προέρχονται από την αλισίνη, η οποία είναι μια ασταθής χημική ένωση και ακόμη και λίγα λεπτά μαγειρέματος μειώνουν σημαντικά τα επίπεδά της. Γι’ αυτό είναι πιο αποτελεσματικό όταν τρώγεται ωμό και σε ικανοποιητική ποσότητα.

Κάθε σκελίδα ζυγίζει περίπου 4 γραμμάρια. Τα 100 γραμμάρια ωμού σκόρδου περιέχουν 65% νερό, 24-33 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3,6-6,1 γραμμάρια πρωτεΐνες και 1,5 γραμμάρια φυτικές ίνες, ενώ δίνουν περίπου 150 θερμίδες. Τα κύρια ιχνοστοιχεία του είναι το κάλιο (446 mg) και ο φώσφορος (136 mg).Loading...