Μυστήριο πίσω από τη σύλληψη των φερόμενων πρακτόρων της Μοσάντ από την Τουρκία

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν, ότι την 24η Σεπτεμβρίου στελέχη της ΜΙΤ, συνεπικουρούμενα από δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, προέβησαν στη σύλληψη δύο ιρανών κατασκόπων και έξι «ντόπιων» συνεργατών τους.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές οι εν λόγω σχεδίαζαν να απαγάγουν και να μεταφέρουν δια της βίας στο Ιράν έναν ιρανό πρώην στρατιωτικό από την πόλη Βαν, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στην ανατολική Τουρκία, περί τα εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράν.

Οσον αφορά την υποτιθέμενη τελευταία επιτυχία της τουρκικής αντικατασκοπείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah, στο πλαίσιο μιας τεράστιας επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν 200 στελέχη της MIT, αποκαλύφθηκε ότι ένα κατασκοπευτικό δίκτυο που τελούσε υπό τον έλεγχο της Μοσάντ, παρακολουθούσε τούρκους πολίτες, δυνάμει εχθρούς του Ισραήλ, αλλά και αλλοδαπούς φοιτητές.

Το δίκτυο αποτελούνταν από πέντε ανεξάρτητους πυρήνες των τριών ατόμων. Οι δεκαπέντε ύποπτοι (όλοι Αραβες) παρακολουθούνταν επί έναν χρόνο από την ΜΙΤ ενώ οι συλλήψεις τους πραγματοποιήθηκαν την 7η Οκτωβρίου σε τέσσερις επαρχίες της Τουρκίας.

Η Daily Sabah αναφέρει πως οι συλληφθέντες παρείχαν πληροφορίες στη Μοσάντ για ξένους φοιτητές, περιλαμβανομένων και Παλαιστινίων, που φοιτούν σε τουρκικά πανεπιστήμια, ειδικά για όσους θα μπορούσαν να απασχοληθούν στο μέλλον στην αμυντική βιομηχανία.

  Με επιστολή στον ΟΗΕ η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία νησιών στο Αιγαίο

Σύμφωνα πάντα με την εκδοχή των τουρκικών αρχών ένας από τους πυρήνες διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στη λειτουργία του δικτύου καθώς τα μέλη του καλούνταν όχι μόνον να επικοινωνούν με πράκτορες της Μοσάντ αλλά και να τους συναντούν στο εξωτερικό, ούτως ώστε να τους παραδίδουν τις όποιες πληροφορίες είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν.

Ενα από τα ηγετικά στελέχη του δικτύου είχε αναλάβει αποκλειστικά την παρακολούθηση και την καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης των Παλαιστίνιων στην Τουρκία. Ειδικά για τους παλαιστίνιους φοιτητές, οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα να μάθουν τι είδους ευκαιρίες τους παρέχει η κυβέρνηση της Τουρκίας.

Εκτελούσε επίσης χρέη μεταφορέα μέρους των αμοιβών των κατασκόπων ενώ ο ίδιος φέρεται να έλαβε φέτος για το κατασκοπευτικό του έργο το ποσό των 10.000 δολαρίων από αξιωματούχο της Μοσάντ. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο αποπειράθηκε να σβήσει τα ίχνη του, δηλώνοντας στις αστυνομικές αρχές της Κωνσταντινούπολης την εξαφάνισή του. Ωστόσο τα στελέχη της τουρκικής αντικατασκοπείας παρακολουθούσαν ήδη επί πολλούς μήνες όλους τους πυρήνες του δικτύου.

  Τα "κατάφεραν" οι Τούρκοι... Έκαναν έξαλλο τον Πούτιν

Ως αγνοούμενος ήταν καταγεγραμμένος και ένας άλλος πράκτορας, ο οποίος την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου μετέβη στο Ζάγκρεμπ, όπου φέρεται να συναντήθηκε με αξιωματούχους της πανίσχυρης ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών και να έλαβε και αυτός χρηματικά ποσά ως αμοιβή για τις υπηρεσίες του. Ενας τρίτος κατάσκοπος ταξίδεψε δύο φορές στη Ζυρίχη, ούτως ώστε να συναντηθεί με τους Ισραηλινούς, και όπως και οι άλλοι δύο συνεργοί του είχε επίσης δηλωθεί ως αγνοούμενος.

Με βάση τις πληροφορίες που συγκέντρωναν ο εντολοδόχοι της Μοσάντ συνέθεταν πορτρέτα των ατόμων που είχαν στο στόχαστρό τους, αποστέλλοντας τα στη συνέχεια σε πράκτορες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, μέσω ειδικών λογισμικών κρυπτογράφησης αρχείων. Για τις υπηρεσίες τους, πέρα από χρηματικά ποσά που λάμβαναν μέσω γνωστών εταιρειών μεταφοράς χρημάτων, όπως η Western Union και η Moneygram, αμείβονταν επίσης και σε Bitcoin.

Από την πλευρά του, ο πρώην υποδιευθυντής της Μοσάντ Ραμ Μπεν-Μπαράκ διαψεύδει τον ισχυρισμό της Τουρκίας που κάνει λόγο για εξάρθρωση ενός κυκλώματος κατασκοπείας που στόχευε Παλαιστίνιους στη χώρα, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στην δημοσιότητα τις φωτογραφίες των 15 υποτιθέμενων πρακτόρων της Μοσάντ, που όπως ισχυρίζεται, έχει συλλάβει.