Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που διέρρευσαν, τουλάχιστον ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 Fulcrum βρίσκεται σε αεροπορική βάση στη Λιβύη, η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται μετά τις αναφορές για έξι MiG-29 και δύο Su-24 Fencer μαχητικά, τα οποία κατέφθασαν για να υποστηρίξουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαφτάρ.

Εάν τα ανωτέρω ευσταθούν, τότε πρόκειται για μία σημαντική κλιμάκωση στη διένεξη της Λιβύης, και πραγματοποιείται εν μέσω απειλών μεταξύ Χαφτάρ και Τουρκίας. Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση Σαράτζ (GNA) της Τρίπολης η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Μόλις αυτή τη βδομάδα, δυνάμεις της GNA εκδίωξαν τμήματα του LNA από τη δυτική πλευρά της χώρας, επανακαταλαμβάνοντας μία σημαντική βάση με όπλα και εξοπλισμό.

  Λιβύη: Η πολεμική αεροπορία του Χαφτάρ αποδεκάτισε τους Τούρκους μισθοφόρους

Στις 21 Μαϊου 2020, ο Brian Castner, ένας ερευνητής όπλων της Amnesty International, κοινοποίησε στο Twitter μία δορυφορική φωτογραφία που λήφθηκε πριν από δύο ημέρες στην αεροπορική βάση Al Jufrah, στο κέντρο της Λιβύης, όπου φαίνεται ένα MiG-29 Fulcrum, να μεταφέρεται με φορτηγό στον αεροδιάδρομο της βάσης.

Η επιβεβαίωση φαίνεται πως έρχεται από τον Fathi Bashagha , Υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης στην Τρίπολη, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως τα MiG-29 και τα Su-24, προσγειώθηκαν σε κάποιο σημείο της ανατολική Λιβύης, αφού κατέφθασαν στη χώρα από τη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία. Ο Bashagha προσέθεσε πως τα μαχητικά, ήρθαν συνοδεία δύο ρωσικών Su-35 Flankers.

  Σε σύγκρουση και με το Ιράκ η Τουρκία – Σκότωσε έναν στρατηγό και έναν συνταγματάρχη με UAV
Στο δυτικό τμήμα βρίσκεται η Τρίπολη, ανατολικά η Βεγγκάζη και στο κέντρο της χώρας η βάση Al Jufrah

Το από πού ήρθαν αυτά τα νεοαφιχθέντα μαχητικά αεροσκάφη δεν είναι προς στιγμήν γνωστό, όπως δεν είναι σαφές το ποιος τα πιλοτάρει. «Δεν ήταν σαφές αν πρόκειται για παλιά αεροσκάφη τα οποία ανήκαν ήδη στην αεροπορική δύναμη του Χαφτάρ, ή αν είναι νέες προσθήκες στον αεροπορικό του στόλου», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, αλλά η Λυβύη δεν έχει λάβει ποτέ στο παρελθόν και από καμία χώρα, κανέναν τύπο MiG-29,.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Πηγή The Drive
infognomonpolitics.grLoading...