Τα 122 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που κρύβει η Λεκάνη της Μεσογείου αναδεικνύουν νέες συμμαχίες στην περιοχή, με την Τουρκία να προσπαθεί να περάσει από πολύ ισχνό νομικό έδαφος σε ένα «τραπέζι ισχύος», γεγονός όμως που την ωθεί στη διεθνή απομόνωση.

Για γενεές επί γενεών η Μεσόγειος Θάλασσα υπήρξε θέατρο αναταραχών:
Από την αραβο-ισραηλινή διαμάχη έως την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την εχθρότητα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία, η ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αλλάζει, εν πολλοίς, τα δεδομένα στην περιοχή.
Η σπουδή των κρατών της περιοχής να γίνουν ενεργειακά ανεξάρτητα είναι εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα για τη βιωσιμότητά τους.

  Δόθηκε η πρώτη παραγγελία για το ένοπλο UAV CR500 Golden Eagle

Εύλογα, λοιπόν, επανεξετάζουν τις ιστορικές τους σχέσεις και συμμαχίες, με τρόπο τέτοιον που παλαιότερα θα θεωρούνταν αδιανόητος.
Ταυτόχρονα, χώρες όπως η Τουρκία, η οποία αρνείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, σιγά σιγά μπαίνουν στο περιθώριο της ιστορίας – το status quo της περιοχής έχει αλλάξει δραματικά τους τελευταίους τρεις μήνες.
Rowan Norway drilling rig started to operate in Mersin

Το φυσικό αέριο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Ωστόσο, επρόκειτο για μια ανακάλυψη του Ισραήλ (οικόπεδο Tamar, 2009), που, αν μη τι άλλο, φανέρωσε πως στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν… θησαυροί.
Σύμφωνα με Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα, η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου «κρύβει» 122 τρισ. κυβικά πόδια αερίου και 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

  ΜΕΔΟΥΣΑ 2020: Βροντερό παρών από Γαλλία, ΗΑΕ, Αίγυπτο, Κύπρο και Ελλάδα

Αυτή η ποσότητα αερίου μπορεί να εξασφαλίσει ενεργειακά την Ευρωπαϊκή Ένωση για 76 χρόνια.

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter


Loading...