Ο Χρήστος Σταϊκούρας βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στο στούντιο του ΑΝΤ1, καλεσμένος του Γιώργου Παπαδάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Και από την αρχή ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να μιλήσει όχι τόσο για μακροοικονομικά μοντέλα και στόχους, αλλά για το πώς ο πολίτης βιώνει την οικονομική του κατάσταση – «είμαστε μια λαϊκή εκπομπή» τον προειδοποίησε ο παρουσιαστής.

Ετσι, ο κ. Σταϊκούρας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της τηλεοπτικής παρουσίας του στον πλατό του ΑΝΤ1 να σχολιάζει τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του ΟΟΣΑ για τα ελληνικά νοικοκυριά – το 12,9% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, 55,4% δεν μπορεί να συντηρηθεί για παραπάνω από τρεις μήνες αν δεν έχει έσοδα, το 10% των Ελλήνων κατέχει το 42% του πλούτου.

Οι τράπεζες και το «μάρμαρο» της κρίσης

  Μπακογιάννη για κορονοϊό: «Θα υπάρξει μια άλλη είδους παγκόσμια διακυβέρνηση»

Στην παρατήρηση του κ. Παπαδάκη, λίγο αργότερα, ότι ενώ λέμε ότι θίγεται η τραπεζική πίστη οι τράπεζες είναι υπόλογες για το πώς έδιναν αλόγιστα, στεγαστικά και όχι μόνον, δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας προχώρησε σε μια πολιτικά αμφιλεγόμενη τοποθέτηση: «Η αλήθεια είναι ότι, ναι, οι τράπεζες έχουν ευθύνες, αλλά οι τράπεζες έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, προφανώς προσπερνώντας τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων που πλήρωσαν με βαρύτατες θυσίες οι έλληνες φορολογούμενοι.

«Εχασαν πολλές καταθέσεις, γιατί οι πολίτες φοβήθηκαν από αυτό που γινόταν στη χώρα επί μία δεκαετία, με επίκεντρο κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε υπήρξε μεγάλη διαρροή καταθέσεων: 34 δισ. ευρώ έφυγαν», εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, για να παραδεχτεί πάντως ότι και αυτές έκαναν σφάλματα κυρίως με την πιστωτική επέκταση στις κάρτες.

  Μπακογιάννη για κορονοϊό: «Θα υπάρξει μια άλλη είδους παγκόσμια διακυβέρνηση»

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, είπε ότι η κυβέρνηση έχει καλέσει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε κινήσεις επιβράβευσης, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να τις υποχρεώσει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και είναι αισιόδοξος ότι στον προϋπολογισμό του 2021 θα υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι ισχύει η κυβερνητική δέσμευση για την αύξησή του, αλλά για το πότε και το πόσο θα αυξηθεί, θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί σχετική διαβούλευση όπως προβλέπει ο νόμος, κάτι που αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τον προσεχή Μάιο.

protagon.grLoading...