Μηταράκης: “Προσεχώς νέοι καταυλισμοί σε Λέσβο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο”

Μηταράκης στην DW:«’Εχουμε ζητήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και αναμένουμε, στις επόμενες μέρες, την έγκριση για να δημιουργήσουμε νέους καταυλισμούς στη Σάμο, την Κω, τη Λέρο, τη Λέσβο και τη Χίο»

Κατά καιρούς διατυπώνονται αιτιάσεις για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Απαντώντας στο ερώτημα αν η ελληνική ακτοφυλακή κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δηλώνει: «Σε καμία περίπτωση. Εφαρμόζουμε πλήρως τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.Αντιμετωπίζουμε μία κρίση. Το 2020 έχουμε καταγράψει 9.800 αφίξεις, όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένας μεγάλος αριθμός για τους υπερπλήρεις καταυλισμούς στα νησιά και για τις υπηρεσίες ασύλου.

Ωστόσο προστατεύουμε τα σύνορά μας. Η ακτοφυλακή έχει ενεργό ρόλο στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι το 2020 είχαμε τις λιγότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Σε ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο χάθηκε μόνο ένας άνθρωπος- κάτι λυπηρό, οπωσδήποτε, αλλά και μία θετική εξέλιξη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

  Λαθρομετανάστες έφτασαν στο λιμάνι της Καλύμνου με βάρκες και μετά τις βούλιαξαν

Νέοι καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά

Ένα άλλο επίμαχο ζήτημα είναι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών σε απάνθρωπες συνθήκες και σε υπερπλήρεις καταυλισμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Εδώ ο Νότης Μηταράκης εκτιμά ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα, με τη συνδρομή και της ΕΕ. «’Εχουμε ζητήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και αναμένουμε, στις επόμενες μέρες, την έγκριση για να δημιουργήσουμε νέους καταυλισμούς στη Σάμο, την Κω, τη Λέρο, τη Λέσβο και τη Χίο», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Νέους καταυλισμούς, που θα παρέχουν τις μέγιστες προδιαγραφές ασφάλειας, καθώς και ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης.

  Λαθρομετανάστες έφτασαν στο λιμάνι της Καλύμνου με βάρκες και μετά τις βούλιαξαν

Ξέρετε τί συνέβη το 2019; Είχαμε τεράστια αύξηση των αφίξεων και αυτό σημαίνει ότι εγκαταστάσεις που είχαν κατασκευαστεί για να δεχθούν μερικές χιλιάδες ανθρώπους, δέχθηκαν τον εξαπλάσιο αριθμό. Δεν είχαμε επαρκή χωρητικότητα για απρόσμενες αφίξεις το 2019 και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέες εγκαταστάσεις».

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κάνει λόγο για μία «ισορροπημένη προσέγγιση» στη μετανάστευση, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χορηγεί το καθεστώς του πρόσφυγα «σε όσους το δικαιούνται» και τους βοηθά για να βρουν στέγη και δουλειά, αλλά την ίδια στιγμή «έχουμε μία αυστηρή εθνική πολιτική, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, για την επιστροφή όλων όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. Και αυτό είναι κάτι, στο οποίο η ΕΕ θα πρέπει να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο».Loading...