Έρευνα: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί συριγμό στους πνεύμονες
Οι αναθυμιάσεις από τα αερολύματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων καθώς και οι γεύσεις που προστίθενται στα διαλύματα καταστρέφουν τα κύτταρα των πνευμόνων δια των ελεύθερων ριζών και της φλεγμονής στον πνευμονικό ιστό

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το άτμισμα δηλαδή, σχετίζεται με την εμφάνιση συριγμού στους ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Tobacco Control.

Τα άτομα που άτμιζαν είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συριγμό, συγκριτικά με εκείνους που δεν έκαναν τακτική χρήση καπνικών προϊόντων.

Ο συριγμός προκαλείται από τη στένωση ή τη μη φυσιολογική λειτουργία των αεραγωγών και συχνά αποτελεί πρόδρομο άλλων σοβαρών προβλημάτων, όπως το εμφύσημα, η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, η καρδιακή ανεπάρκεια, ο καρκίνος του πνεύμονα και η άπνοια ύπνου.

Το άτμισμα έχει καταστεί δημοφιλής καπνιστική πρακτική σε πολλές χώρες του κόσμου, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, καθώς πλασάρεται είτε ως μέθοδος διακοπής του τσιγάρου, είτε ως λιγότερο επιβλαβής πρακτική.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ (URMC) ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε πάνω από 28.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Population Assessment of Tobacco and Health (PATH). Μετά τη συνεκτίμηση της ηλικίας, του φύλου, της εθνικότητας/φυλής, του δείκτη μάζας σώματος, του δευτεροπαθούς καπνίσματος και άλλων παραγόντων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ατμιστές ήταν 1,7 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν συριγμό και σχετικά αναπνευστικά συμπτώματα, όπως δυσχέρεια στην αναπνοή, συγκριτικά με τους μη ατμιστές.

Τα ευρήματα αυτά είναι συνεπή με άλλα προηγούμενες μελετών που έχουν δείξει ότι οι αναθυμιάσεις από τα αερολύματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων καθώς και οι γεύσεις που προστίθενται στα διαλύματα καταστρέφουν τα κύτταρα των πνευμόνων δια των ελεύθερων ριζών και της φλεγμονής στον πνευμονικό ιστό.

«Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ασφαλή όταν πρόκειται για την υγεία των πνευμόνων μας», σχολιάζει η Deborah J. Ossip, καθηγήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του αμερικανικού πανεπιστημίου και συγγραφέας της μελέτης.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

ygeiamouLoading...