Ντοκουμέντο λίγο πριν την καταστροφή. Η είσοδος του τουρκικού ιππικού στη Σμύρνη.

Τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στη Σμύρνη το πρωί της 27ης Αυγούστου. Ο Αμερικανός συγγραφέας Edward Bierstadt συνέλεξε μαρτυρίες ομοεθνών του που έζησαν τα γεγονότα της Σμύρνης και μας μεταφέρει λεπτομερώς την κατάσταση στην πόλη και τα περίχωρά της.

«Οι πρώτοι που εισήλθαν ήταν ντυμένοι στα μαύρα, φορούσαν μαύρα φέσια με κόκκινο μισοφέγγαρο και άστρο, ήταν έφιπποι και έφεραν μακριά γιαταγάνια.

Με σηκωμένο το ένα χέρι, φώναζαν στους κατοίκους να μη φοβούνται. Αλλά οι κάτοικοι της Σμύρνης, γνωρίζοντας τη φήμη των Τούρκων, ήταν κατατρομοκρατημένοι. Όλο το πρωί τα τουρκικά στρατεύματα παρήλαυναν στην πόλη και, γύρω στις 15:00 το απόγευμα εκείνου του Σαββάτου, άρχισαν τις λεηλασίες, τους βιασμούς και τους φόνους, που δεν είναι δυνατό να περιγραφούν με λέξεις».

Το παρακάτω βίντεο από Ολλανδικά αρχεία αποτυπώνει τις πρώτες στιγμές της εισόδου του ιππικού του Κεμάλ στη Σμύρνη. Επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες που μιλάνε για μία πόλη εν μέρει έρημη, αφού οι χριστιανοί κρύβονταν. Έρημη η προκυμαία (Κε, γαλλ. quais) με παρουσία μονάχα ελαχίστων Τούρκων πλάι στα στρατεύματα.

Στη συνέχεια, μετά από ένα χρονικό άλμα, βλέπουμε τη συνάντηση του Κεμάλ με τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης Αντνάν Μπέη και τη σύζυγό του Χαλιντέ Χανούν και τον Καρά Μπεκίρ Πασά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Izmidt, δηλαδή της Νικομήδειας. Το στοιχεία του βίντεο μας δίνουν και ημερομηνία, 17 Ιανουαρίου 1923.

Τίτλος βίντεο
”Σμύρνη, αναχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων προς το μέτωπο”

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Ντοκουμέντο λίγο πριν την καταστροφή. Η είσοδος του τουρκικού ιππικού στη Σμύρνη. Τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στη Σμύρνη το πρωί της 27ης Αυγούστου. Ο Αμερικανός συγγραφέας Edward Bierstadt συνέλεξε μαρτυρίες ομοεθνών του που έζησαν τα γεγονότα της Σμύρνης και μας μεταφέρει λεπτομερώς την κατάσταση στην πόλη και τα περίχωρά της. «Οι πρώτοι που εισήλθαν ήταν ντυμένοι στα μαύρα, φορούσαν μαύρα φέσια με κόκκινο μισοφέγγαρο και άστρο, ήταν έφιπποι και έφεραν μακριά γιαταγάνια. Με σηκωμένο το ένα χέρι, φώναζαν στους κατοίκους να μη φοβούνται. Αλλά οι κάτοικοι της Σμύρνης, γνωρίζοντας τη φήμη των Τούρκων, ήταν κατατρομοκρατημένοι. Όλο το πρωί τα τουρκικά στρατεύματα παρήλαυναν στην πόλη και, γύρω στις 15:00 το απόγευμα εκείνου του Σαββάτου, άρχισαν τις λεηλασίες, τους βιασμούς και τους φόνους, που δεν είναι δυνατό να περιγραφούν με λέξεις».Το παρακάτω βίντεο από Ολλανδικά αρχεία αποτυπώνει τις πρώτες στιγμές της εισόδου του ιππικού του Κεμάλ στη Σμύρνη. Επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες που μιλάνε για μία πόλη εν μέρει έρημη, αφού οι χριστιανοί κρύβονταν. Έρημη η προκυμαία (Κε, γαλλ. quais) με παρουσία μονάχα ελαχίστων Τούρκων πλάι στα στρατεύματα. Στη συνέχεια, μετά από ένα χρονικό άλμα, βλέπουμε τη συνάντηση του Κεμάλ με τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης Αντνάν Μπέη και τη σύζυγό του Χαλιντέ Χανούν και τον Καρά Μπεκίρ Πασά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Izmidt, δηλαδή της Νικομήδειας. Το στοιχεία του βίντεο μας δίνουν και ημερομηνία, 17 Ιανουαρίου 1923.Τίτλος βίντεο''Σμύρνη, αναχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων προς το μέτωπο''πηγέςhttp://www.pontos-news.gr/article/153679/1922-oi-toyrkoi-eisvalloyn-sti-smyrni-i-katastrofieyefilm.nl

Gepostet von Panos Sotiriou am Sonntag, 22. September 2019

πηγές: pontos-news.gr